Weer lagere snelheden door gladheid

Op diverse snelwegen in het land zijn zaterdagavond snelheidsbeperkingen ingevoerd vanwege de gladheid. Dat blijkt uit informatie van de VID. Eerder op de dag trok Rijkswaterstaat beperkingen juist in omdat de gladheid voorbij was.

ANP/Redactie
©ANP Beeld
©ANP

De maatregelen gelden op delen van de snelwegen A4, A15, A27 en A28. De gladheid ontstaat door bevriezing van natte weggedeelten.

Matrixborden
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staat het meest actuele advies en de aangepaste snelheid.

Inspecteurs en meldsystemen houden continu de situatie op de wegen in de gaten. Op basis van deze informatie wordt bepaald waar en wanneer de verlaging van de snelheden geldt.

Alternatieve methodes
Op gevaarlijke plekken, zoals wegen met hellingen of bruggen, probeert Rijkswaterstaat met alternatieve methodes de gladheid te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door zand aan het zout toe te voegen, of door middel van wagens die met 'heaters' het ijs proberen te smelten.

Rijkswaterstaat kon zondag nog niet zeggen of de verlaagde maximumsnelheden ook maandag tijdens de spits nog van kracht zijn. Dit hangt mede af van de manier waarop het winterweer zich ontwikkelt, stelt een zegsvrouw.

Meer over