Weer harde kritiek Roemenië om 'misbruik' Nederland

De Roemeense president Traian Basescu heeft Nederland vandaag opnieuw harde verwijten gemaakt. Hij beschuldigt de Nederlandse regering van 'misbruik'. Volgens hem blokkeert Den Haag de toegang van Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied onder valse voorwendselen.

ANP/Redactie
De Roemeense president Traian Basescu. Beeld epa
De Roemeense president Traian Basescu.Beeld epa

Basescu zei dat tijdens een conferentie ter ere van de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie 5 jaar geleden. De president herhaalde zijn eerdere verwijt dat de Nederlandse regering wordt gegijzeld door de PVV van Geert Wilders. Basescu zei dat het hem 'verontrust dat anti-Europese partijen meedoen aan regeringen.'

Basescu zei dat tijdens een conferentie ter ere van de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie 5 jaar geleden 'Roemenië zou vandaag nog tot Schengen moeten behoren', aldus de president.
Hij herhaalde het eerdere Roemeense verwijt dat de Nederlandse regering wordt gegijzeld door de PVV van Geert Wilders. Basescu zei dat het hem 'verontrust dat anti-Europese partijen meedoen aan regeringen.'

Nederland vindt dat Bulgarije en Roemenië de corruptie en georganiseerde criminaliteit onvoldoende aanpakken. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) liet vrijdag weten de toelating pas te steunen als daar verbetering in komt. EU-voorzitter Denemarken heeft Nederland opgeroepen het verzet te staken. Volgens de Denen zijn er geen belemmeringen voor toetreding van de voormalige Oostbloklanden.

Meer over