Weer aanhoudingen erven geliquideerde Jaïr Wessels

De recherche heeft maandag in Amsterdam en Amstelveen opnieuw vier invallen gedaan in de jacht op de erfenis van de op 7 juli in Breukelen geliquideerde Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels (30), alias 'Jay'. Een 31-jarige Amstelvener en een 28-jarige Amsterdamse zijn aangehouden.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Jaïr Wessels Beeld -
Jaïr WesselsBeeld -

Al eind 2016 was justitie een onderzoek begonnen naar witwassen door Wessels, die een luxeleven leidde, terwijl hij geen legaal inkomen had waarmee dat was te verklaren.

Eerder werden bij doorzoekingen van drie huizen van nabestaanden van Wessels al zo'n 285.000 euro aan contanten in beslag genomen, dure sieraden, tassen en schoenen, auto's en een motorscooter.

Toen Wessels werd geliquideerd, was hij net terug van Ibiza, waar hij met vrienden in een dure villa had verbleven en had gefeest aan viptafels in clubs. Hij 'doopte' dure horloges in champagne. Twee maanden voor zijn dood kocht hij in Duitsland nog een sportieve witte Mercedes AMG ter waarde van meer dan 120.000 euro.

Na zijn dood vond de politie in zijn huis ook drugs en vuurwapens. Nadat Wessels was vermoord, richtten de onderzoeksdiensten zich op zijn nabestaanden die volgens justitie zijn criminele vermogen hebben geërfd. Het onderzoek naar de liquidatie loopt nog. Daarin zijn vier weken geleden in Spanje en Nederland twee verdachten aangehouden. Ook toen werden huiszoekingen gedaan.

Fouten
'Jay' Wessels werd op vrijdag 7 juli rond drie uur 's middags neergeschoten op de parkeerplaats bij station Breukelen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De daders maakten op de vlucht belangrijke fouten. Ze vluchtten richting de A2. In Loenersloot lieten ze hun eerste vluchtauto, een Seat, achter, maar die staken ze niet in brand om sporen te wissen, zoals gebruikelijk. Ook een tweede vluchtauto kwam in beeld bij de recherche.

Van Wessels was bekend dat hij in de drugshandel zat. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de diefstal van een grote partij cocaïne, kort voor de moord, en van het doorspelen van informatie naar een rivaliserende criminele groep.

Meer over