Weekendtips

Weekendtips: bont rolschaatsfeest en struinen door het Paleis

Van een rolschaatsdisco tot het terugplanten van je kerstboom: in het eerste weekend van 2018 is er weer genoeg te doen. Dit zijn de 10 tips van de redactie.

Het Parool
Ben je niet zo bedreven op rolschaatsen? Voor je naar het rolschaatsfeestje gaat kun je gelukkig een workshop volgen. Beeld anp
Ben je niet zo bedreven op rolschaatsen? Voor je naar het rolschaatsfeestje gaat kun je gelukkig een workshop volgen.Beeld anp

Een voorproefje op Jazzfest
Het duurt nog even voordat het jaarlijkse Jazzfest weer plaatsvindt (17 maart), maar dit weekend is er in het Bimhuis alvast een klein voorproefje in de vorm van een minifestival. Drie grote acts geven in intieme sfeer een optreden.
Bijzonder: Anton Goudsmit en Jett Rebel treden op als duo.
De avond is niet alleen voor jazz-experts, maar ook leuk voor groentjes.
Zaterdag 6 januari (20.30-23.00) €20
Het Bimhuis

Jett Rebel staat op het podium tijdens het jazzfestivalletje Beeld Linda Stulic
Jett Rebel staat op het podium tijdens het jazzfestivalletjeBeeld Linda Stulic

Laatste kans
Dit weekend is je laatste kans om drie bijzondere exposities te bekijken. In het Rijksmuseum is de overzichtstentoonstelling van het werk van Matthijs Maris.
In het Van Goghmuseum zie je nog heel even de tentoonstelling Parijs door de ogen van kunstenaars, die een nieuwe kijk geeftt op de stad van de liefde.
Barbara Broekman en Tinkebell exposeren samen in A smart girl is prepared (for her future). In die expo is onder andere een opgezet paard op rolschaatsen te zien.
Tot en met zondag 7 januari
Diverse locaties

Laatste kans: een rondje langs de werken van Tinkebell Beeld Carly Wollaert
Laatste kans: een rondje langs de werken van TinkebellBeeld Carly Wollaert

Een maand vol Japanse animatie (EN)
Deze hele maand kun je bij Lab111 films van Studio Ghibli zien. Op vrijdagmiddag 5 januari is de aftrap met The Red Turtle, een verhaal over een schipbreukeling die aanspoelt op een onbewoond eiland. Telkens als hij probeert te ontsnappen wordt hij tegengehouden door een grote zeeschildpad. De film - waarin niet wordt gesproken - is het speelfilmregiedebuut van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit en werd genomineerd voor een Oscar. Later deze maand komen Spirited Away en Princess Mononoke voorbij. De orginele versies worden vertoond, met Engelse ondertitels.
Start op 5 januari (14.00) €9,50
Lab111

Dansen na een 'maan-meditatie'
Niet gefeest met oud en nieuw? Of heb je juist de smaak te pakken? Aankomend weekend verandert de Marktkantine tijdens Wild as the Moon in de mythische tuinen van Babylon. Om vast in hogere sferen te komen begint de avond met een maan-meditatie. Vanaf 23.30 uur worden de sterren van de hemel gedanst. Naast muziek zijn er ook kaartleggers, schminkers en is er een massagezone.
Zaterdag 6 januari (22.00-05.00) €17,50 (online)
De Marktkantine

Wilde kostuums brengen je in hogere sferen tijdens Wild as the Moon. Beeld Kaik Photography
Wilde kostuums brengen je in hogere sferen tijdens Wild as the Moon.Beeld Kaik Photography

Voor liefhebbers van het Hammond orgel
De Hammond Happening is een avond gewijd aan het klassieke Hammond orgel. Zwerf door de Melkweg, luister naar tientallen orgels of bekijk video's in de cinema. Optredens worden verzorgd door oa. Sven Hammond, Funky Organisers en Bl3nder.
Zondag 7 januari (18.30-23.00) €18,75
Melkweg

Steek iets op in het Koninklijk Paleis (NL)
Nog nooit in het Paleis op de Dam geweest en altijd meer willen weten over de kunst die er hangt? Dan is dit je kans! Tijdens zogenaamde 'Gallery Talks' wordt in een half uur de betekenis en de functie van de schilderijen van Ferdinand Bol en Govert Flinck uitgelegd door een expert. Je hoeft je niet op te geven.
Zaterdag 6 en zondag 7 januari (13.00 en 14.00) gratis
Koninklijk Paleis op de Dam

Al 350 jaar hangt dezelfde kunst boven de haard van het paleis. Beeld Arjan Bennink
Al 350 jaar hangt dezelfde kunst boven de haard van het paleis.Beeld Arjan Bennink

Plant je kerstboom
Dit jaar is er een traditionele kerstboomverbranding op Museumplein én wordt er een gloednieuw bos geplant. Kerstbomen met een gezonde kluit kun je planten op het veldje in de Sixhaven. En het mooie is: in de loop van 2018 kun je je boom weer uitgraven, dus je kerstboom voor volgend jaar is ook vast geregeld. Compost, scheppen, warme chocolademelk en een naamlabel voor aan je boom worden geregeld door de organisatie en de bomen worden door het jaar heen verzorgd door scholieren.
Zaterdag 6 en zondag 7 januari (14.00) gratis
Sixhavenweg

Het tijdelijk kerstbomenbos aan de Sixhavenweg Beeld Voortuin van Noord
Het tijdelijk kerstbomenbos aan de SixhavenwegBeeld Voortuin van Noord

Zwieren op rolletjes
Bind dit weekend de rolschaatsen onder en zoef over de dansvloer van Club Lite. Voor de minder bedreven rolschaatsers (of wie een opfrisser nodig heeft) is er vooraf een workshop. Eigen skates meebrengen mag, maar ze zijn ook te huur. Let op: betalen aan de deur kan alleen met cash en vergeet je niet op te geven.
Zondag 7 januari (19.30-23.00) €10 entree
Club Lite

Bind de rolschaatsen onder en ga zoevend het nieuwe jaar in. Beeld Amelia Sommer
Bind de rolschaatsen onder en ga zoevend het nieuwe jaar in.Beeld Amelia Sommer

Zingend het nieuwe jaar in
Traditiegetrouw geeft Het Nieuwe Lied - een collectief van Nederlandse theaterzangers - weer een reeks nieuwjaarsconcerten. Dit jaar zingen onder andere Kiki Schippers, Tjeerd Gerritsen en Dafne Holtland levensliederen en pop over de dood en Boer zoekt Vrouw. Eerder tipte Het Parool het Nieuwe Lied al als "fris, eigenzinnig en bevlogen".
Zondag 7 januari (20.15) vanaf €11,50
De Kleine Komedie

Van kleinkunst tot pop, het Nieuwe Lied zingt alles Beeld Ben van Duin
Van kleinkunst tot pop, het Nieuwe Lied zingt allesBeeld Ben van Duin

Strijden om de iron throne
Liefhebbers van Game of Thrones en spelletjes kunnen dit weekend hun hart ophalen.
Bij spelletjeswinkel Friends & Foes brandt de strijd om de iron throne alweer los. Zondag wordt hier het populaire kaartspel The Lions of Casterly Rock gespeeld, dat is gebaseerd op de boeken van George R. R. Martin.
Saillant detail: deelnemers worden verzocht fris te ruiken...
Zondag 7 januari (11.00) €5 (opgeven verplicht)
Friends & Foes

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over