Website vol vrijesectorhuizen

AMSTERDAM - Vanaf volgende week hebben huizenzoekers in Amsterdam een nieuw middel. Dan gaat de website Rooftrack.nl de lucht in, met een 'actueel en betrouwbaar' overzicht van huurhuizen in de vrije sector.De site is een samenwerkingsverband van Woningnet, dat alle huurhuizen van corporaties aanbiedt, en particuliere verhuurders.

Jaarlijks verwacht Rooftrack zo'n achthonderd huurwoningen aan te kunnen bieden. Dat zijn ze niet allemaal; commerciële bedrijven zoals Direct Wonen doen niet mee.

Rooftrack is voor huizenzoekers gratis. De site rekent geen inschrijfgeld of bemiddelingskosten.

In totaal zijn er, aldus Ruben van Dorssen van Rooftrack, in heel Amsterdam ongeveer 18.000 huurwoningen in de vrije sector. Drieënhalfduizend daarvan vallen onder 'dure huur': van 950 euro per maand tot zo goed als oneindig. De andere ruim veertienduizend zijn middeldure huur, en beginnen bij 526,89 euro per maand (voor particuliere verhuurders) of 621 euro (voor huizen van woningcorporaties).

Middeldure huurhuizen worden vrijwel altijd moeiteloos verhuurd, zegt Van Dorssen. Duurdere huizen, zoals de appartementen in Detroit en Boston, de oude pakhuizen aan de IJ-oever, vinden moeilijker een nieuwe bewoner. ''De markt voor die huizen is een stuk kleiner. Van die huizen worden ook minder bijgebouwd.''

De site gaat op 28 januari de lucht in. Bij wijze van ludieke aftrap worden die dag zes appartementen verloot. De afgelopen weken hebben meer dan vijfhonderd mensen zich voor de actie opgegeven. Hieruit zijn 25 kandidaten geselecteerd, die maandag kans maken op een huis aan de Swammerdamstraat, de Amsteldijk, de Bijlmerdreef, het Van Tuyl van Serooskerkenplein, de Orteliuskade of de Lindengracht.

De deelnemende woningcorporaties hebben deze woningen de laatste maanden gereserveerd voor de actie. Geïnteresseerden moesten een bijzondere reden opgeven waarom zij voor dat huis in aanmerking zouden komen. Daarnaast toetst Rooftrack op dit moment of de geselecteerde finalisten aan de inkomenseisen voldoen. Maandag verricht wethouder Tjeerd Herrema (volkshuisvesting) de loting.

undefined

Meer over