'Website valse hoop voor kankerpatiënt'

DEN HAAG - De website met experimentele kankerbehandelingen die gisteren werd gelanceerd, kan uitbehandelde patiënten valse hoop geven.

De site www.kankeronderzoek.info van KWF Kankerbestrijding waarschuwt volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onvoldoende dat er geen enkele garantie is op verbetering van de gezondheid.

Patiënten kunnen op deze site zien welke experimenten er zijn met behandelmethodes en medicijnen. De site bevat vooralsnog trials in Oost- en Zuid-Nederland; andere regio's volgen nog.

De Inspectie vindt de site 'te optimistisch' van toon. Artsenorganisatie KNMG waarschuwt ook voor te hoog gespannen verwachtingen. Patiënten hopen mogelijk op genezing, terwijl bijvoorbeeld alleen bijwerkingen van medicijnen worden getest. KNMG is wel positief over de openheid die de site biedt. Ziekenhuisvereniging NVZ vindt dat artsen en verpleegkundigen patiënten goed moeten voorlichten.

Volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), betrokken bij de ontwikkeling van de site, wordt patiënten absoluut niet een te rooskleurig beeld voorgeschoteld. ''De site is bedoeld om objectieve informatie te geven in duidelijke taal,'' aldus woordvoerder Kees van Bezooyen.

Ook directeur Ton Hanselaar van KWF Kankerbestrijding benadrukt dat de site alleen is bedoeld om de patiënt voor te lichten over medische alternatieven. ''Het bij-effect is dat mensen hoop kunnen krijgen,'' erkent hij. ''Maar géén valse hoop. Als die indruk wordt gewekt, dan passen we dat uiteraard aan.''

Hanselaar verwacht geen stormloop. Nu doet naar schatting vijf procent van de 400.000 kankerpatiënten mee aan experimenten. Van hen ziet zo'n elf procent verbetering. Bij ongeveer 55 procent woekert de tumor door. Bij de rest blijft de ziekte stabiel. (HET PAROOL)

De Inspectie vindt de site 'te optimistisch' van toon. Screenshot kankeronderzoek.info Beeld
De Inspectie vindt de site 'te optimistisch' van toon. Screenshot kankeronderzoek.info
Meer over