Wateroverlast Zuid-Holland kost ruim miljoen

Waterschap Hollandse Delta raamt de kosten voor de extra maatregelen tegen de wateroverlast op de Zuid-Hollandse eilanden op 1 tot 2 miljoen euro. Het waterschap heeft circa 60 noodpompen moeten inzetten, vooral op Goeree-Overflakkee en Voorne Putten.

Redactie
Een ondergelopen tuin in Stellendam. Beeld ANP
Een ondergelopen tuin in Stellendam.Beeld ANP

Daarnaast heeft Hollandse Delta onder meer extra uitgaven moeten doen voor de diesel die nodig is voor de werking van de noodpompen en dieselpompen in de gemalen. Ook de inzet van extra mensen en het herstellen van de schade aan sloten en kades hebben extra geld gekost.

Een woordvoerster van het waterschap liet donderdag weten dat met opzet een zeer globale raming van de kosten is gemaakt. 'Als het water weer op normaal peil is, wordt pas duidelijk hoe groot de kostenpost uiteindelijk is.'

Verder laat Hollandse Delta weten dat in IJsselmonde en de Hoeksche Waard de waterpeilen terug zijn op het normale niveau. In met name de oostelijke delen van Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee geldt dat ook. In andere delen wordt nog druk gepompt.

Hollandse Delta begint donderdag met herstelwerkzaamheden aan een deel van de N215 op Goeree-Overflakkee. Een van de bermen van deze belangrijke doorgaande weg was door de zware regenval verzakt.

Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen heeft nog geen raming van de extra kosten van de maatregelen tegen de wateroverlast. Bij alle gemalen in Zeeland die water afvoeren naar zee is het water gedaald tot het normale winterpeil.

Meer over