Water staat recherche door zwaar geweld aan de lippen

De Amsterdamse recherche kampt met een serieus gebrek aan capaciteit door de lange reeks geweldsmisdrijven. De opsporing van zware, georganiseerde misdaad komt daardoor onder druk te staan.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Onderzoek drie weken geleden na de schietpartij in koffiehuis Today, waarbij drie mannen gewond raakten. Beeld anp
Onderzoek drie weken geleden na de schietpartij in koffiehuis Today, waarbij drie mannen gewond raakten.Beeld anp

Net in de week dat burgemeester Femke Halsema Den Haag om meer agenten heeft gevraagd vanwege de drukte en de overlast op de Wallen, staat ook de Amsterdamse recherche het water aan de lippen. Daarover bestaan grote zorgen binnen de recherche.

Door een lange reeks zware geweldsmisdrijven in de stad moeten met name de Teams Grootschalige Opsporing (TGO's) van de Dienst Regionale Recherche alle zeilen bijzetten om het vele werk gedaan te krijgen.

De krapte bij de recherche betekent niet dat veelbelovende moordonderzoeken volledig stil komen te liggen, maar de aandacht moet over die onderzoeken worden verdeeld, wat de voortgang vertraagt.

Geruchtmakende zaken
Diepgravender onderzoekswerk naar de onderliggende structuren van de georganiseerde misdaad en de verwevenheid tussen boven- en onderwereld moet geregeld worden afgebroken zodra een acuut incident zoals een liquidatie zich aandient.

Ook deze week moesten weer rechercheurs worden vrijgemaakt, vanwege de liquidatie in een restaurant in de Beethovenstraat.

Dergelijke incidenten zijn er de afgelopen maanden veel geweest. De rechercheteams werken volop aan een fors aantal geruchtmakende zaken.

Wilde schietpartij
Vooral de wilde aanslag op het buurthuis op Wittenburg heeft de grootste prioriteit, omdat daarbij voor de ogen van tientallen kinderen de onschuldige 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi werd doodgeschoten en een barmeisje gewond raakte.

Hetzelfde geldt voor de liquidatie van de onschuldige broer Reduan van Nabil B. - daags nadat die laatste was gepresenteerd als kroon­getuige tegen een groep criminelen. Hoewel de schutter al snel bekende, loopt naar de achtergrond van die moord nog volop onderzoek.

Zo zijn er tal van zaken: drie weken geleden de schietpartij in koffiehuis Today, waarbij drie mannen gewond raakten, onder wie een bekende crimineel. Met Pasen een wilde schietpartij op een café in de Van Ostadestraat, waar meerdere criminelen bijeen waren. Eerder dit jaar was verderop in De Pijp al crimineel Anass el Ajjoudi (29) geliquideerd.

Die geweldsdelicten in De Pijp leidden tot onrust onder de buurtcriminelen, wat weer meer politieaandacht vergt.

Meer complexe zaken
In sommige zaken, zoals de moordpoging eind mei op de Brits-Amsterdamse crimineel Allan P., werkt de recherche samen met buitenlandse politie-eenheden. Dan zijn er ook nog de recente aanslagen op de burelen van Panorama en De Telegraaf.

Deze opsomming is lang niet uitputtend. Het is kortom lastig kiezen voor de politietop. Die wil niet reageren op dit artikel.

Ook elders in Nederland klinkt de roep om meer politie. Ontegenzeggelijk kampt de Amsterdamse recherche met meer complexe zaken dan sommige andere regio's. Dat blijft binnen de Nationale Politie een gevoelig punt. Niemand wil de indruk wekken dat het Amsterdamse politiekorps een voorkeursbehandeling krijgt.

Meer over