PlusDe Cijfers

Wat zeggen de cijfers over de halvefinalisten?

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: de vier halvefinalisten van dit WK.

Sam Planting
Sterspelers Kevin de Bruyne (België) en Paul Pogba (Frankrijk) Beeld ANP
Sterspelers Kevin de Bruyne (België) en Paul Pogba (Frankrijk)Beeld ANP

Frankrijk
De Franse bondscoach Didier Des­champs is conservatief. Zeer conservatief. Hij kiest dit WK voor een targetman in de spits, een verdedigende middenvelder als 'linksbuiten' en twee backs die weinig tot geen aanvallend initiatief tonen.

Voor de purist is dat moeilijk te verkroppen, met aanvalstalenten als Ousmane Dembélé (Barcelona), Nabil Fekir (Lyon) en Florian Thauvin (Marseille) op de bank en thuisgelaten vleugelflitsers als Anthony Martial (Manchester United) en Kingsley Coman (Bayern München).

Deschamps gokt op een waterdichte teamdefensie en snelle counters via supersterren Kylian Mbappé en Antoine Griezmann. Vooralsnog krijgt hij gelijk: Frankrijk hield het vaakst de nul van de vier halvefinalisten (driemaal), incasseerde de minste schoten tegen (41) en is bij de bookmakers inmiddels topfavoriet voor de eindzege.

België
De sterkste defensie van het toernooi stuit in de halve finale op de aanvallend productiefste ploeg: België laat de meeste goals (14), schoten (85) en expected goals (10.44 - bron: model Sander IJtsma, @11tegen11 op Twitter) noteren van de vier overgebleven ploegen. Bondscoach Roberto Mar­tínez weet het beste uit zijn drie sterspelers te halen.

Spits Romelu Lukaku scoorde 4 keer uit 'open spel' (exclusief penalty's en standaard­situaties), de meeste van dit toernooi.

Onder de spelers die nog in de race zijn wist niemand vaker een dribbelactie geslaagd af te ronden dan Eden Hazard (22 keer) of meer kansen te creëren voor ploeggenoten dan Kevin De Bruyne (16 keer).

Kroatië
Kroatisch bondscoach Zlatko Dalic is een man van de pragmatische aanpak. Per wedstrijd wordt de tactiek aangepast om gebruik te maken van de zwakheden van de tegenstander.

In aanvallend opzicht wisselt Kroatië twee speelsystemen af: een 4-2-3-1 formatie met sterspelers Luka Modric en Ivan Rakitic als de twee controlerende middenvelders en een 4-1-4-1 waarbij er een aanvaller uitgehaald wordt en Marcelo Brozovic erbij komt als verdedigende middenvelder, zodat Rakitic en Modric wat avontuurlijker mogen spelen.

14

België. De ploeg met de meeste goals tot nu toe: 14.

In verdedigend opzicht schakelde ­Dalic zelfs tussen drie systemen. Aanvoerder Modric was briljant in de kwartfinale tegen Rusland, met 8 ­geslaagde dribbelacties, 16 aange­komen lange passes en 4 passes die tot een scoringskans van een ploeg­genoot leidden.

Engeland
It's coming home - de meest gehoorde zin in Engeland deze week. De ­wereldbeker zou zijn 'thuis' weer ­vinden bij een WK-overwinning van de uitvinders van het voetbal, aldus de Engelsen.

In deze rubriek is vaak gesproken over het verborgen goud dat standaardsituaties heet, een ­spelelement dat na te bootsen en te perfectioneren is op het trainingsveld en daarom meer aandacht verdient dan het doorgaans krijgt.

Bondscoach Gareth Southgate heeft dat gat in de markt ontdekt en drilde zijn ploeg intensief op het uitvoeren van vele varianten op de corner en de vrije trap. Die investering betaalt zich dubbel en dwars uit: 5 van de 11 Engelse goals vielen uit corners en vrije trappen en 2 van de 3 penalty's die ­Engeland kreeg, kwamen voort uit ­situaties na een hoekschop.

41

Frankrijk. Les Bleus kregen met 41 de minste schoten tegen.

Meer over