Wat is er aan de hand in Bos en Lommer?

Opmerkelijk en herhaald geweld laait op in Bos en Lommer, waar jonge mannen uit de buurt actief zijn in grove straatcriminaliteit.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Eethuis Oujda is volgens bewoners de uitvalsbasis van de groep criminelen die Bos en Lommer in zijn greep heeft Beeld Eva Plevier
Eethuis Oujda is volgens bewoners de uitvalsbasis van de groep criminelen die Bos en Lommer in zijn greep heeftBeeld Eva Plevier

In deze buurt is de politie niet welkom. Dat signaal werd donderdagavond nog maar eens afgegeven toen voor de tweede keer in korte tijd onbekenden brand stichtten in een politieauto.

Nu likten de vlammen aan de banden van de auto van een hondengeleider die was opgeroepen naar de Merlijnstraat. Daar was een politiemacht op de been nadat bij een straatruzie een man in zijn been was geschoten. Het vuur in de hondengeleidersauto kon eenvoudig worden gedoofd.

Identiek
Dat was vorige week anders toen een politiewagen op de Admiraal de Ruijterweg geheel uitbrandde, terwijl de agenten in een woning een melding afhandelden. Bij aankomst was al een bloembak op de auto gegooid.

Het is tot nu toe een hete zomer in de buurt. Behalve de schietpartij en de brandende politieauto's werd even verderop in de Jan van Galenstraat de Etos binnen acht dagen tweemaal overvallen.

Donderdag was het weer raak. Een gewapende man 'met Noord-Afrikaans uiterlijk', gehuld in een regenjas met een lichte streep op de rug, dwong het personeel geld af te geven. De overval verliep identiek aan die acht dagen eerder. De overeenkomsten zijn ook de politie opgevallen, zegt een woordvoerder: "Het zou zomaar dezelfde dader kunnen zijn."

Activiteiten
Eerder dit jaar was in dezelfde straat de biologische snackbar Natuurlijk Smullen overvallen. Tweedehandswinkel Used Products was al twee keer aan de beurt. Onder de ondernemers heerst de gedachte dat de daders uit de buurt komen en elkaar kennen. Dat is niet ondenkbaar: al veel langer zorgen jeugdgroepen uit de buurt voor problemen. Overvallen op winkels in de buurt behoren tot de 'activiteiten.'

Het onderzoek naar de recentste overvallen is nog in volle gang, maar ze doen denken aan eerdere problemen met de probleemgroepen uit de buurt. Zo werden meerdere leden uit de beruchte 'Bestevaergroep' (vernoemd naar de straat waarin zij zich veelal ophouden) in verband gebracht met gewelddadige overvallen op winkels en horecazaken in de Jan van Galenstraat en de Jan Evertsenstraat.

De twee overvallers die in de zomer van 2010 juwelier Fred Hund doodschoten, werden door politie en justitie nadrukkelijk in de Bestevaergroep gezocht, al kon slechts één van hen worden veroordeeld. Deze Soufiane B. heeft nooit willen vertellen wie zijn mededader was, al zijn daarover sterke vermoedens.

Politieapparatuur
Ook toen al was het tarten van politie een geliefde bezigheid: in 2012 werd een huis opengebroken van waaruit de politie criminelen observeerde. Politieapparatuur werd op straat gegooid.

Opvallend is dat een prominent lid van de Bestevaergroep weer terug is in de buurt, na een lange celstraf. Op straat is hij vrijwel altijd in gezelschap van jonge mannen van wie er meerdere eveneens een bedenkelijke reputatie genieten.

Eethuis Oujda, op de hoek van de Reynaert de Vosstraat en de Admiraal de Ruijterweg, is een favoriete ontmoetingsplek. De schietpartij van donderdagavond was op maar tientallen meters van het eethuis.

Beruchte overvallers
"Het is een groep van zeven, acht jonge mannen met zware criminele antecedenten. Ze behoren tot de Top 600 van jonge criminelen of erger. Er zijn beruchte overvallers bij," zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven. "Ze intimideren voorbijgangers en zorgen voor veel overlast. Ze kleden zich als hooligans, met de capuchons van hun hoodies over hun hoofd."

Al weken hangen ze rond voor eethuis Oujda en bij café De Fluiter daar tegenover aan de Admiraal de Ruijterweg. Van het eetcafé zijn onlangs de ramen ingegooid.

De buurtbewoner twijfelt er niet aan dat deze jongens de politieauto's in brand hebben gestoken: "Het is hun machtsvertoon. Ze hebben geen hangplek meer, want alle theehuizen waar ze kwamen zijn gesloten en op andere plekken worden ze geweigerd."

"Sommigen hebben al bewezen wapens te gebruiken als ze dat nodig vinden. Ze wonen nog bij hun ouders. In andere ­gemeenten zouden corporaties dossiers aanleggen en maatregelen nemen. Dat zou hier ook wel een goed idee zijn."

Winkeliers missen cameratoezicht

De winkeliers in de Jan van Galenstraat denken dat er meer incidenten zijn doordat er sinds een jaar geen camerabewaking meer is. Volgens gebiedsmakelaar Frank Bakker van het stadsdeel zijn de camera's weggehaald omdat er langere tijd geen incidenten waren.

De overvallen maken indruk, vertelt Helen Gul van snackbar Natuurlijk Smullen. "Twee keer in een week tijd, hufters." In april was ze zelf slachtoffer. Plotseling stond er een man met een wapen in haar keuken. "Je leven verandert als er iemand een pistool op je richt."

Gul voelt zich nog altijd onveilig. "Ik spreek van voor en na de overval. Ik ben heel angstig."

Kort na de overval werd om de hoek een verdachte aangehouden, volgens Gul 'een junkachtig type.' Het onderzoek loopt nog.

Bij Used Products zijn extra beveiligingsmaatregelen genomen. Er is een dna-sprayinstallatie geplaatst en een extra camera opgehangen. "Ik ben nu veel alerter op wie binnenkomt en vraag vaker of ze hun pet of capuchon af willen doen," zegt medewerker Jordan Combi.

Meer over