Wat Facebook aan iedere gebruiker verdient

Met de beursgang van Facebook is er meer inzicht gekomen in de geldstromen van het bedrijf dat de afgelopen negen jaar tot het meest bezochte en meest besproken sociale medium uitgroeide. Voor het eerst is ook duidelijk wat Facebook precies aan iedere gebruiker verdient: 4,38 dollar per persoon.

Redactie
Het 'Like' billboard bij het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park, Californië. Beeld getty
Het 'Like' billboard bij het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park, Californië.Beeld getty

Met 845 miljoen gebruikers per maand levert ruim 4 dollar (3,34 euro) per unieke gebruiker toch een aardig zakcentje op, maar het is lang niet zoveel als bijvoorbeeld Amazon (189 dollar), eBay (39 dollar) en Google (24 dollar). Facebook staat wat inkomsten per gebruiker betreft momenteel op de achtste plaats van alle technische aanbieders.

Privéjet
Op woensdag diende Facebook een aanvraag in voor een beursnotering, waarbij duidelijk werd dat Mark Zuckerberg, als mede-eigenaar, bestuurder en oprichter, niet alleen 500.000 dollar (bijna 381.000 euro) per jaar verdient, maar ook de beschikking over een privéjet heeft, dat hij ook voor familie en vrienden mag gebruiken. Daarnaast werd bijvoorbeeld ook duidelijk dat Zuckerberg jaarlijks 100.000 dollar aan vermogensplanning besteed.

Facebook wil 5 miljard dollar ophalen voor de beursgang en de beurswaarde van het bedrijf wordt geschat op 75 tot 100 miljard dollar.

Een paar andere interessante weetjes over Facebook, uit het beursrapport:
- 483 miljoen gebruikers keren dagelijks terug op de site (meer dan de helft van de maandelijkse bezoekers dus)
- 100 petabytes aan foto's en videos werden al gedeeld door de gebruikers en worden door Facebook opgeslagen (daar komen 250 miljoen foto's per dag bij)
- in het laatste kwartaal van 2011 registreerde Facebook 2,7 miljard 'Likes' en opmerkingen per dag
- Facebook telt 100 miljard vriendschappen

Farmville
Het bedrijf Facebook is sinds de afgelopen drie jaar winstgevend, en was afgelopen jaar goed voor een omzet van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro). De winst was 1 miljard dollar (760 miljoen euro), wat meer is dan de totale omzet van Google toen dat internetbedrijf in 2004 een beursnotering behaalde. Advertenties zorgen momenteel voor 85 procent van de omzet van Facebook, maar in 2009 was dat nog 98 procent. Naast advertenties zijn nu applicaties een belangrijke inkomstenbron voor het sociale medium.

Het bedrijf Zynga, dat onder andere de spelen Farmville en Words With Friends verzorgt voor Facebook, was vorig jaar goed voor 12 procent van de omzet van Facebook. Facebook wil meer apps van externe bedrijven gaan implementeren en zo de bezoekers langer bezighouden op de pagina's.

Marktaandeel

Zelf geeft het bedrijf in het beursrapport aan dat de gebruikersgroep de komende tijd minder hard zal groeien wat nieuwe gebruikers betreft, maar dat Facebook naar verwachting dieper de markt zal binnendringen qua hoeveelheid kliks. In de Verenigde Staten en Engeland is het marktaandeel al 60 procent.

Meer over