Wat Amsterdam mist: gezelliger openbaar vervoer

Dagelijks een plan om de stad mooier te maken. Vandaag:
gezelliger openbaar vervoer.

Renske de Greef en Jan Hoek
null Beeld Renske de Greef en Jan Hoek
Beeld Renske de Greef en Jan Hoek

Uit de jaarlijkse ov-klantenbarometer blijkt dat de Amsterdammer het openbaar vervoer beoordeelt als een maaltijdsalade: wel goed, niet gezellig. Waar tram en metro netjes een gemiddelde 7,3 scoren, krijgen ze van de reizigers op het gebied van sfeer en gezelligheid slechts een magere 5,2 en 5,5.

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt dat mensen tijdens het reizen een gesprek met een vreemde vrezen, terwijl ze er in werkelijkheid juist gelukkiger van worden. Daarom zouden in het openbaar vervoer praatzones moeten worden gecreëerd.

Zodra je in zo'n zone plaatsneemt, geef je aan dat je openstaat voor een gesprekje over het weer, House of Cards seizoen 3 of hoe belachelijk chiazaad eigenlijk is (HET IS VOGELVOER!). Deze zones worden aangekleed met een bloemenbehangetje en comfortabele sofa's in plaats van ongemakkelijke plastic kuipstoeltjes.

Natuurlijk is er ook in het ov nog steeds plek voor de zure medemens, dus voorin blijft alles gewoon zijn sfeerloze zelf. En mocht je op zoek zijn naar de liefde: daar zijn dan weer rode stoelen voor in het praat-met-mijgedeelte.

Heeft u een tip voor de schrijvers van deze rubriek? Mail naar wam@parool.nl

Meer over