Washington in beroep tegen vonnis privacyschending NSA

De Amerikaanse regering heeft vandaag beroep aangetekend bij het hof in Washington. De regering is het niet eens met de uitspraak van rechter Richard Leon die eerder bepaalde dat het verzamelen van telefoongegevens door de geheime dienst NSA in strijd is met de grondwet.

redactie
Het exterieur van het hoofdkantoor van de NSA Beeld ap
Het exterieur van het hoofdkantoor van de NSABeeld ap

Volgens rechter Leon is zo'n 'arbitrair' verzamelen van gegevens van 'bijna elke burger' een ongeoorloofde inbreuk op de privacy. Volgens de regering is het programma nodig om terrorisme te voorkomen, maar volgens rechter Leon heeft de staat geen enkel 'succesvol voorbeeld' kunnen noemen.

Het ministerie van justitie heeft het beroep aangetekend. Ondertussen heeft Larry Klayman, de advocaat die de zaak tegen de NSA heeft aangespannen, het hof van beroep gevraagd de zaak door te verwijzen naar het Hooggerechtshof.

Dat de regering beroep aan zou tekenen tegen de uitspraak van Leon was al verwacht. In een aparte zaak bepaalde een federale rechter in New York vorige maand dat het verzamelen van gegevens door de NSA wel legaal is. Die zaak was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. De beweging heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Meer over