Was de gestolen BMW op weg om M. el J. te liquideren?

Wilden de inzittenden van een gestolen BMW de Amsterdamse crimineel M. el J. liquideren in Almere, toen de politie ze van de weg haalde?

Paul Vugts
Benaouf A. in de rechtbank. El J. zegt op zijn dodenlijst te staan. Beeld anp
Benaouf A. in de rechtbank. El J. zegt op zijn dodenlijst te staan.Beeld anp

Zelf is vermoed doelwit M. el J. (28) uit de Amsterdamse Diamantbuurt er van overtuigd dat Mike I. (46) en Quincy S. (33) hem op 1 juni vorig jaar wilden vermoorden in de Literatuurwijk in Almere - waar hij toen verbleef.

Niet alleen had de recherche hem meermaals gewaarschuwd, ook 'op straat' had hij gehoord dat 'de groep van Benaouf A.' hem uit de weg wilde laten ruimen en dat Mike I. en Quincy S. voor die groep werkten, vertelde hij de recherche toen hij in januari toch maar aangifte kwam doen.

Van Mike I. wordt op straat al jaren beweerd dat hij in augustus 2014 een rol had gespeeld bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Derkaoui van der Meijden, 'Pirki', had El J. toegevoegd.

'Ik sta op een dodenlijst'
Inmiddels vordert hij een ton schadevergoeding - de helft vanwege de kosten die hij heeft moeten maken om uit beeld te blijven bij zijn vermoede belagers, de andere helft aan immateriële schade.

Dat Quincy S. de politie had verteld dat hij op weg was voor 'een incasso van tienduizenden euro's' namens een crimineel die hij niet wil noemen, noemde El J. onzin. "Ik heb geen ruzie met mensen, ik heb geen schulden, maar ik sta wel op een dodenlijst."

Quincy S. zegt dat hij het vuurwapen dat hij die nacht bij zich had, 'voor zijn eigen veiligheid' droeg omdat je nooit weet hoe zo'n incasso afloopt. Een busje dat volgens de recherche bedoeld was om El J. te observeren, was klaargezet omdat de schuldenaar 'misschien mee moest'.

Een misdrijf 'voor geld'
Mike I. droeg op de openingsdag van het proces een bescheiden verklaring voor.

Hij ontkent dat hij iemand wilde liquideren; wist niet dat Quincy een vuurwapen had; had wel een vermoeden dat de BMW waarin ze reden gestolen was en dat ze een misdrijf zouden gaan plegen 'voor geld' - vandaar dat hij twee lagen kleding droeg - maar als hij het gevoel had gekregen dat iemand zou worden doodgeschoten, zou hij zich hebben teruggetrokken. "Dat is een brug te ver."

Vriendin Alida R. (40) van Quincy S., die opvallend vaak met haar medeverdachten naar de Literatuurwijk reed, ontkent met klem dat ze bij een liquidatie hielp.

De eindeloze gesprekken die de inzittenden van haar heimelijk van afluisterapparatuur voorziene auto voerden en waarin de recherche sterk bewijs ziet dat niets anders werd voorbereid dan een liquidatie, zijn volgens haar verkeerd vertaald en uit hun verband gerukt.

Moordpoging
Liefst drie tolken Sranang Tongo (Surinaams) hebben zich inmiddels over die gesprekken gebogen, maar naar de smaak van R. en haar advocaat Chrisje Zuur schetsen die nog steeds een verkeerd beeld. De rechtbank verhoorde de tolken over hun werkwijze, maar naar tevredenheid van de verdediging was dat niet.

Officieren van justitie Hetty Hoekstra en Anke van de Venn zullen woensdag in een videopresentatie uitvoerig de bewijzen tonen (en laten horen) die zij voor de moordpoging zien - met een hoofdrol voor citaten uit de afgeluisterde gesprekken.

Kalasjnikov
De advocaten zullen vanaf donderdag in hun pleidooien wijzen op belangrijke vonnissen waarin verdachten in enigszins vergelijkbare zaken vrijuit gingen of milde straffen kregen omdat onvoldoende hard was gemaakt dat zij geen ander doel hadden dan een rivaal te doden.

Vrijdag behandelt de rechtbank een tweede dossier tegen Quincy S.: over de verdenking dat hij op 13 mei 2015 de toevallig passerende Youssef el Kahtaoui heeft doodgeschoten voor het waterpijpcafé in de De Clercqstraat in Amsterdam-West, waar hij en een mededader met onder meer een kalasjnikov een beruchte crimineel waren komen zoeken.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over