Update

Warrig debat met Al-Haddad in De Balie

In het Amsterdamse debatcentrum De Balie is vanavond het debat met de omstreden shariageleerde Haitham al-Haddad gevoerd.

Redactie/ANP
Haitham al-Haddad in De Balie. © ANP Beeld
Haitham al-Haddad in De Balie. © ANP

Al-Haddad werd bij binnenkomst door zijn aanwezige aanhangers begroet met een kort applaus. Naast de shariageleerde deden ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en De Pers-journalist Kustaw Bessems mee aan het debat.

De discussie verliep warrig. Aan tafel zaten de vier mannen die een debat probeerden te voeren over de rechten en positie van vrouwen in de Islam. Een verontwaardigde reactie uit de zaal hierover oogstte applaus.

Het afvallen van de islam verdient - in islamitische landen en als aan de voorwaarden wordt voldaan -de doodstraf, zei de shariageleerde in De Balie. Hij vergeleek afvalligheid in moslimlanden met hoogverraad in Westerse landen.

Steniging
Al-Haddad verklaarde verder dat de islamitische straf voor overspel steniging is. 'Mannen en vrouwen kunnen worden gestenigd.' En: 'Als ik overspel zou plegen, zou ik verzoeken om te worden gestenigd.' De shariageleerde zei zelfs veel verzoeken te krijgen van Westerse vrouwen die overspel hebben gepleegd om naar een islamitisch land te gaan en te worden gestenigd.

Tofik Dibi vroeg of dit soort zaken het gezicht van de Islam zijn. Al-Haddad antwoordde dat de andere aanwezigen hier vooral over wilden praten. Zelf had hij verwacht het ook over bijvoorbeeld islamitische financiën te kunnen hebben. De partijen kwamen geen centimeter dichter bij elkaar.

Goede moeders
De islamitische rechtsgeleerde legde ook nog maar eens uit waarom hij eerder op de dag niet aan tafel met de vrouwelijke presentator van het tv-programma De halve maan wilde zitten. Volgens hem is 'de beste rol voor vrouwen om goede moeders te zijn' en kunnen ze de samenleving zo het beste steunen.

Al-Haddad ontkende een aantal beschuldigingen aan zijn adres, zoals dat hij antisemitische uitspraken zou hebben gedaan. 'We hebben niks tegen enig ras of enige etniciteit.' Hij zei zelfs Joodse vrienden te hebben.

Beveiliging
Er was sprake van flinke beveiliging: de politie stond voor de deur en bezoekers werden gecontroleerd door beveiligers.

De shariageleerde zou vrijdag eigenlijk deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Die annuleerde het evenement echter vanwege de ophef over de komst van de Brit. Een Kamermeerderheid had opgeroepen hem niet het land in te laten omdat hij onder meer haatzaaiende uitspraken zou hebben gedaan over Joden. De Balie nodigde Al-Haddad vervolgens uit omdat de instelling vindt dat extreme ideeën met debat moeten worden bestreden.

De omstreden shariageleerde Haitham al-Haddad Beeld anp
De omstreden shariageleerde Haitham al-HaddadBeeld anp
Meer over