'Warmer weer bedreigt sneeuwpanter Nepal'

Het warmere en nattere weer in de Himalaya is een bedreiging voor de sneeuwpanters in Nepal. Zij dreigen tegen het einde van deze eeuw 40 procent van hun jachtgebied in dat land te verliezen.

Een sneeuwpanter. Beeld Thinkstock
Een sneeuwpanter.Beeld Thinkstock

Dat schrijven wetenschappers van het Wereld Natuur Fonds. De sneeuwpanter, die ook in China, Bhutan, Mongolië, Rusland en Afghanistan voorkomt, behoort tot de ernstig bedreigde diersoorten. Er zouden nog ongeveer 4000 dieren over zijn. In Nepal zouden nog ongeveer 500 volwassen sneeuwpanters leven. Door het verlies aan jachtgebied neemt het risico toe dat de panters naar weides trekken waar vee graast en daar runderen verslinden, zegt sneeuwpanterexpert Rinjan Shrestha. Boeren zullen daarop reageren door het dier te bejagen of vallen te zetten.

Weinig experts kunnen erop bogen het lichtgrijze roofdier met zwarte vlekken te hebben gezien. Het woont hoog in de bergen boven de boomgrens, maar onder 5000 meter. Zij leven van dieren die toevallig hun weg kruisen, zoals geiten, sneeuwbokken en wilde zwijnen.

Meer over