War Child krijgt Vredesprijs

De organisatie War Child is onderscheiden met de Carnegie-Wateler Vredesprijs. De Carnegie-Stichting heeft dat maandag laten weten. De stichting kent de onderscheiding toe wegens de wereldwijde inzet van War Child voor kinderen en jongeren in (voormalige) conflictgebieden.

Kinderen doneren geld tijdens WarChild-actie vanaf het Vrijthof in Maastricht, maart 2012. Beeld ANP
Kinderen doneren geld tijdens WarChild-actie vanaf het Vrijthof in Maastricht, maart 2012.Beeld ANP

De Vredesprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich 'op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede', meldt de stichting.

War Child krijgt de prijs op 15 november in het Vredespaleis uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 35.000 euro.

In 2010 kreeg Jeremy Gilley de prijs. Filmmaker Gilley is de bedenker van de Peace One Day-beweging, een organisatie die wereldwijd campagne voert tegen oorlog en geweld. Peace One Day wordt jaarlijks gehouden op 21 september.

In 2008 ontving de Nederlandse generaal-majoor der mariniers buiten dienst Patrick Cammaert de prijs. Cammaert leidde diverse VN-vredesmissies. De afgelopen jaren gaf hij leiding aan de VN-vredesmacht in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Meer over