Wapens uit handen labielen

Opgeslagen wapens in de wapenkluis van het NFI. Archieffoto © ANP Beeld
Opgeslagen wapens in de wapenkluis van het NFI. Archieffoto © ANP

De politie heeft tien Amsterdamse houders van een wapenvergunning vorig jaar hun vuurwapen afgepakt vanwege hun psychische gesteldheid. Van 27 anderen werd het vuurwapen (tijdelijk) ingenomen vanwege grote 'onregelmatigheden'.

In 98 andere gevallen is een tweede controle uitgevoerd, omdat bij hen minder belangrijke zaken niet in orde waren. Van achttien wapenbezitters is de vergunning inmiddels ingetrokken.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen van de Socialistische Partij.

In de stad mogen 1605 personen een vuurwapen in huis hebben. Deze bezitters van een wapenvergunning zijn vorig jaar bijna allemaal door de politie gecontroleerd, nadat de psychisch gestoorde Tristan van der Vlis in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes anderen en zichzelf had doodgeschoten. Alle 21 schietclubs in de regio zijn ook bezocht. Dit jaar zal de politie opnieuw alle vergunninghouders en clubs langsgaan.

Na de schietpartij in Alphen aan den Rijn bleek dat in 2010 in de regio Amsterdam slechts ruwweg dertig procent van alle houders van wapenvergunningen waren gecontroleerd. Dit leidde tot commotie.

Als van wapenbezitters wapens en vergunningen zijn afgenomen, zijn twee scenario's mogelijk. Ze leggen zich bij dat besluit neer, of de zaak wordt aan de rechter voorgelegd. (Paul Vugts)

Meer over