Video

Wapenfanaat compleet door het lint in talkshow CNN

Alex Jones is een zeer populaire talkradio-persoonlijkheid in de VS, en bovendien een notoir voorstander van persoonlijk wapenbezit. De man was maandag te gast in de CNN-show van de Britse tv-presentator Piers Morgan, die na de dodelijke schietpartij in Newtown een kruistocht voert tegen (de voorstanders van) Amerikaanse wapenwetten.

Coen Brandhorst

Jones bleek niet alleen een onverbeterlijke wapenfreak, maar ook een heethoofd. Hij ging volledig over de rooie. 'Ik kan dan ook geen betere reclame bedenken dan dit interview met Alex Jones om wapenbezit in te perken', reageert Morgan.

Alex Jones werd uitgenodigd door Piers Morgan nadat de radiohost een petitie op de site van het Witte Huis had opgestart om de Brit uit de Verenigde Staten te verwijderen. Vanaf 25.000 handtekeningen moet het Witte Huis officieel reageren op zo'n petitie, die in een mum van tijd door 100.000 voorstanders werd getekend.

De journalist, die zelf dus tegen het vrije wapenbezit is, hoopte op een soort van debat met Jones, maar dat bleek al snel onmogelijk. Het potje van Jones kookte immers vrijwel meteen over. Nadien nam de kennelijk wat paranoïde Jones ook nog eens een filmpje op waarin hij beweert schrik te hebben om door undercover agenten vermoord te worden.

Second amendment
'Het was ontstellend, bij wijlen angstaanjagend en totaal misleidend', zegt Piers Morgan over het interview met Jones. 'Hij baseert zich op de premisse dat elke Amerikaan zoveel schrik moet hebben dat hij naar de winkel loopt om nog meer wapens aan te schaffen. Hij wrong zich in bochten om alles als een aanval op het Second Amendment (dat burgers het recht geeft op het dragen van wapens) te zien, zoals de hele wapenlobby dat doet.'

Ook in het eigen kamp kreeg Jones kritiek. Zijn conservatieve collega Glenn Beck vindt hem een vreselijke woordvoerder voor de wapenwet. In zijn eigen radioshow stelde hij dat Morgan geen betere man had kunnen kiezen om de wapenlobby in diskrediet te brengen. 'Piers Morgan wil de wapenwet inperken', zei Beck. 'Hij probeert iedereen die wapens bezit en die het Second Amendment als een afschrikmiddel tegen een stuurloze overheid ziet als een gevaarlijke zot af te schilderen. Hij liet meteen zo'n woedende man aan het woord en liet hem als een conservatief voorkomen.'

Piers Morgan, de Engelse talkshowhost van CNN. Beeld ap
Piers Morgan, de Engelse talkshowhost van CNN.Beeld ap
Meer over