Wapenexport Rusland fors gestegen

De Russische wapenexport is in 2011 gestegen tot een bedrag van 10,7 miljard dollar (8,1 miljard euro), van 8,7 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte het Russische wapenexportbureau Rosoboronexport vandaag bekend.

ANP/Redactie
Syrische demonstranten staan op foto's van de Russische president Medvedev en premier Poetin, omdat Rusland wapens levert aan het regime van Assad. Beeld EPA
Syrische demonstranten staan op foto's van de Russische president Medvedev en premier Poetin, omdat Rusland wapens levert aan het regime van Assad.Beeld EPA

Rusland leverde aan 57 landen wapentuig, waarvan India, Venezuela en landen in Azië de belangrijkste afnemers waren. Ongeveer de helft van de Russische wapenexport bestond uit luchtafweertechnologie. Rusland had wel last van het wapenembargo dat vorig jaar werd opgelegd aan Libië.

Rusland levert ook wapens aan het regime van president Assad in Syrië. Dat is een belangrijke reden waarom de Russische regering niet wil instemmen met sancties tegen het regime in het land.

Rosoboronexport denkt dat de Russische wapenexport dit jaar een vergelijkbaar niveau zal bereiken als vorig jaar.

Meer over