Plus

Wanneer zal Amsterdam helemaal rookvrij zijn?

De eerste horecagelegenheid in Amsterdam is overstag: een volledig rookverbod op het terras. Kwestie van wennen.

Marcel Wiegman en Josien Wolthuizen
Op het terras van café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat wordt nu nog veel gerookt Beeld Rink Hof
Op het terras van café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat wordt nu nog veel gerooktBeeld Rink Hof

Is het de overlast voor hun klandizie die ondernemers in de horeca zou moeten drijven tot het instellen van een rookverbod op het terras? De kans op ongewenst meeroken?

"Je gaat toch ook niet naast iemand zitten om vervolgens een boer in zijn gezicht te laten," zei Milène Hoving van café-restaurant Amsterdam donderdag tegen Het Parool als toelichting op haar besluit om als eerste in de stad een volledig rookverbod in te stellen op haar terras.

Ton Wurz, voorman van de stichting Rokersbelangen, gruwt: "Ga ergens anders zitten of praat met je buurman."

Reclame voor kinderen
Zit wat in. Als de wind waait, waait de rook vanzelf weer weg. En anders kun je het terras altijd nog in tweeën delen: roken en niet-roken.
Maar toch. "Om dat beetje rook gaat het niet," zegt Wanda de Kanter, longarts en antirook­activist. Wat van belang is: "Op terrassen zie je jonge, mooie mensen roken en plezier maken. Een betere reclame voor kinderen is er niet, want de gevolgen zien alleen wij: longkanker."

Ze is dan ook niet verbaasd dat het juist café-restaurant Amsterdam is dat als eerste in de stad overstag is gegaan: een plek waar veel gezinnen met kinderen komen.

Het past keurig in het plaatje van de 'rookvrije generatie': een poging om de sigaretten voor kinderen zo lang mogelijk uit beeld te laten. In steeds meer speeltuinen is roken verboden en onlangs besloten elf grote Nederlandse pretparken tot een verbod op roken in de rij. Ook rookvrije sportvelden zijn niet langer taboe.

Rookvrije zone
Het verbod groeit, met andere woorden, met de kinderen mee. Waar is het einde?

In New York mag je in het park en op het strand al geen sigaret meer opsteken. Winkelstraten in Japan worden uitgeroepen tot rookvrije zone. In veel landen staat er een stevige boete op roken in je eigen auto als er ook een kind in zit.

"En in Amerika en Canada geldt zelfs een verbod op roken in de sociale woningbouw," zegt Tom Voeten van Clean Air tevreden. "Probeer hier maar eens de politie te bellen omdat je last hebt van de rook van je buurman die door de vloer heen naar boven kringelt."

Kwestie van wennen.

Niemand die er nog raar van opkijkt dat in het café niet meer gerookt mag worden. En wie realiseert zich nog dat voor 1978 nog gewoon gerookt mocht worden in de klas?

De Kanter: "Maar uiteindelijk hebben we toch de overheid nodig voor een effectieve aanpak. Vooral de VVD verwart nu het concept 'vrije keuze' met 'vrije markt'. In die zin zijn longkanker en COPD politieke ziektes."

'Als het buiten ook al niet meer mag...'

Zonnetje, wolkje, een stevige wind en een graad of 10. Echt lekker terrasweer is het deze middag niet, maar her en der zitten toch wat bikkels ­buiten aan een biertje of wijntje. En in sommige gevallen een sigaretje, want roken op een terras mag bijna overal nog.

Behalve in café-restaurant Amsterdam, dat sinds 1 maart een rookverbod op het terras heeft ingevoerd. Zullen ­andere horecagelegenheden snel volgen? En zitten cafébezoekers daar wel op te wachten?

Steeds minder rokers
Bij café De Jaren in de Nieuwe Doelenstraat is het een kwestie waar al langer over nagedacht wordt, zegt ­bedrijfsleider Janet Griffin. "Sterker nog: we nemen volgende week een besluit of we het terras ook rookvrij maken. Maar ik blijf het lastig vinden. Het is enerzijds klantonvriendelijk omdat je al naar buiten moet om te roken en als het daar dan ook niet mag... Aan de andere kant zijn er steeds minder rokers, dus steeds meer mensen die er last van hebben."

Op het terras bij De Jaren zit Erwin Hartsuiker (55), groot voorstander van rookvrije terrassen. "Ik ben fervent niet-roker en dat straal ik ook uit. Als iemand binnen een straal van tien meter rookt, heb ik daar last van. Ik word dan echt aangetast in mijn comfortzone."

Zelf de keuze maken
Naast hem zit Yvette Dekker (54), ook een niet-roker, maar minder uitgesproken. "Ik heb er nooit zo'n last van. Als iemand echt vlak naast me zit en de rook in m'n gezicht uitblaast, vraag ik of ie zijn sigaret aan de andere kant wil houden."

Rico Leeuwerke (63) zit op het terras van De Doelen op de Kloveniersburgwal met een biertje en een sigaretje. Een echte verstokte roker is hij naar eigen zeggen niet, maar met een biertje erbij 'is het toch wel lekker'. "Een rookverbod op een terras zou ik een prima zaak vinden, ook al rook ik zelf. Ondernemers moeten zelf de keuze kunnen maken, want zij weten het best wat hun klanten willen."

Toch zijn er ook cafés die niet peinzen over een rookverbod, zoals café Kuijper in de Linnaeusstraat.

Gezellige mensen
"Ik vind een rookverbod op een terras belachelijk," zegt bedrijfsleider Omar Baggen. "Mensen moeten de vrijheid hebben om te kunnen roken. Als je er last van hebt, kun je gewoon binnen zitten. Bij ons zitten alle gezellige mensen altijd buiten en die roken en drinken stevig door. Als hier niet meer op het terras gerookt zou mogen worden, zou dat veel omzet ­schelen."

Zie ook: Dit vindt Amsterdam van het eerste rookvrije terras

Meer over