Wandelvoetbal voor senioren: 'Wij pakken ze gewoon'

Op Nationale Ouderendag voetbalden in het Olympisch Stadion vrijdag meer dan driehonderd 60-plussers in het eredivisie wandelvoetbaltoernooi. 'Het is een waanzinnige uitvinding.'

Bart Nauta
Knielen voor de teamfoto oké, maar bij het opstaan voelen ze hoe de jaren tellen Beeld Dingena Mol
Knielen voor de teamfoto oké, maar bij het opstaan voelen ze hoe de jaren tellenBeeld Dingena Mol

'Je moet juichen Hans," schreeuwen zijn teamgenoten vanaf de zijlijn. Hans Wolf (64) van Ajax springt na zijn goal tegen Willem II als Cruijff in de lucht. Het mag niet baten, de club uit Tilburg wint. "Wij pakken ze gewoon, eerst in de Arena en nu hier," zegt een jennende 60-plusser van Willem II.

In het Olympisch Stadion zijn alle achttien eredivisieclubs met 60-plusteams vertegenwoordigd. Ze doen aan walking football, een initiatief van de eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds, met als doel 60-plussers fysiek en sociaal aan het bewegen te krijgen.

Met wandelvoetbal spelen twee teams van zes spelers zonder keeper op een veld van 40 bij 25 meter. De doelen zijn klein en laag, slidings en rennen zijn uit den boze.

Veteranen
Ajax is vandaag ook van de partij, al heeft het geen eigen 60-plusteam. Daarom is een tiental heren van de Haarlemse voetbalclub de Koninklijke HFC opgetrommeld. Daar voetballen elke dinsdag en vrijdag twintig veteranen.

Hans Wolf: "Wandelvoetbal is een waanzinnige uitvinding: we blijven fit en het is gezellig. Wat moeten al die mannen anders? Hond uitlaten, golfen, hun vrouw tot last zijn?"

"Inderdaad, het is heerlijk om buiten te zijn," voegt Hans van der Straaten (67) eraan toe.

De Haarlemmers zijn vandaag in Ajaxtenue aangetreden en gaan als echte profs op de teamfoto. De voorste rij hurkt en komt na de foto met gekerm omhoog. "Bel een ambulance," roepen de spelers in koor. Ze bulderen van het lachen.

Ajaxspeler Arnoud van Buuren (71) -met spierwit haar, schoenen met predator erop en een pacemaker - wordt tijdens de wedstrijd tegen NEC gewisseld. Hij gaat snel zitten, hijgt en wrijft over zijn borstkas: "Even de lunch laten zakken."

Dubai
Ondertussen lopen de kleinkinderen van Van der Straaten met een buggy het veld op en is jonkie Stefan de Krijger (54) goed opdreef: kappen, draaien, uithalen en scoren. Vanaf de zijlijn klinkt het: "Steef, ik word nu gebeld door een club uit Dubai. Is dat wat voor je?"

De Haarlemse vrienden hebben allemaal een Ajaxhart. "Behalve die bolle, die is voor Feyenoord," zegt Van der Straaten en wijst naar Gerard de Graaff. Ze voetballen samen in Haarlem maar nu doet De Graaff (56) niet mee: "Ik heb zo'n hekel aan Ajax en dat lelijke shirt." Hij heeft speciaal voor de gelegenheid het Feyenoord­embleem opgespeld.

Meer over