Update

Wammes of Zonderland: het is nog geen gelopen koers

Epke Zonderland werd vandaag de morele winnaar van de tweestrijd met Jeffrey Wammes om een olympisch ticket in Londen. Voor Bram van Bokhoven, coach van Wammes, is het echter beslist geen gelopen koers dat de Fries Nederland vertegenwoordigt op de Spelen.

ANP/Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Jef heeft hier vormbehoud getoond en was bij de WK in punten dichter bij een medaille dan Epke', betoogde de Brabander, die in de commissie zit die de uiteindelijk keuze maakt.

De keuze is overigens alleen nodig als beide turners aan de internationale eis hebben voldaan. Turnfederatie FIG gaf daarover dinsdagavond geen uitsluitsel, maar het ligt voor de hand.

Zonderland kwam een kleine 2 punten hoger uit dan Wammes, die op rek aan de eis tot vormbehoud voldeed met een score van 14,966. Zonderland ging juist op zijn favoriete toestel de mist in en blijft staan op een nominatie.

Hij zal vormbehoud moeten tonen tijdens twee aangewezen challengerwedstrijden (Cottbus, Doha) of het EK in Montpellier. Dat speelt geen rol bij de voordracht die de KNGU binnen 4 weken doet. Die is gebaseerd op medaillekansen.

'Het is de vuurtoren waarop we varen', aldus interim-topsportmanager Ad Roskam.

Van Bokhoven vond de uitslag van de meerkamp niet bepalend. 'Dan hadden ze dat als criterium moeten nemen. Het is geen gelopen koers.'

Zonderland kon begrijpen dat zijn opponent het niet opgeeft. 'Hij is iemand die ook op de Spelen thuishoort. Het is jammer dat het een tweestrijd heeft moeten worden.'

Roskam wist ook waarom. 'De turners hebben het zichzelf ook moeilijk gemaakt. Eerst in Tokio. Dit hier zijn geen prestaties waarvan je denkt: nou...'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over