Wall Street opent lager

NEW YORK - De aandelenmarkten in New York zijn vrijdag onverwacht lager geopend door teleurstelling over de tegenvallende ontwikkeling van de Amerikaanse consumentenbestedingen. Beleggers deden het vrij rustig aan in aanloop naar een lang weekeinde. Maandag blijft Wall Street dicht wegens Memorial Day.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een verlies van 0,6 procent op 10.198 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1095 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,7 procent tot 2261 punten.

Beleggers namen wat winsten na de sterke koersstijgingen een dag eerder. De graadmeters op Wall Street boekten donderdag winsten tot 3,7 procent, gevoed door opluchting over het bericht dat China niet van plan is Europese staatsobligaties te verkopen. Eerder zorgde een bericht dat het Chinese staatsfonds CIC Europese staatsleningen wilde verkopen voor grote onrust bij beleggers.

De Amerikaanse consumentenbestedingen bleven in april gelijk aan die in maart. Analisten gingen uit van een stijging van de uitgaven in april met 0,3 procent. In maart stegen de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten nog met 0,6 procent. De consumentenbestedingen zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie. (ANP)

Meer over