Review

Waiting for Superman ***

null Beeld

Regie: Davis Guggenheim

Regisseur Davis Guggenheim zal de geschiedenis ingaan als de maker van de meest succesvolle, en mogelijk invloedrijke, documentaire ooit gemaakt: An inconvenient truth uit 2006, wat in wezen een slimme verfilming van Al Gores powerpointpresentatie over de klimaatcrisis was. Hoe we ook over deze film en het beladen onderwerp denken, het was een kwestie die ons allemaal aanging. Bij Waiting for Superman, een film over de crisis in het Amerikaanse onderwijs, is dat minder duidelijk. Sterker nog, na afloop kan men zich de vraag stellen waarom deze film eigenlijk in Nederland wordt uitgebracht, waar dat met zoveel andere uitstekende documentaires niet gebeurt?

Guggenheim begint bij zijn eigen schuldgevoel over het feit dat hij zijn eigen kinderen naar duurbetaalde private schools kan sturen, maar dat dat niet geldt voor het overgrote deel van de Amerikaanse kinderen, die zijn aangewezen op het public school-system.

(Tip: wie wil weten wat er allemaal mis is met het onderwijs in de Amerikaanse binnensteden, moet seizoen 4 van de briljante serie The
wire er nog maar eens bij halen).

Waiting for Superman heeft een duidelijke bad guy: de machtige onderwijsvakbonden, die de salarissen hoog houden en ervoor gezorgd hebben dat iedereen vrijwel meteen een vaste aanstelling krijgt. Gevolg: duizenden leraren die weinig presteren, hun leerlingen niet kunnen motiveren en niet van hun plek zijn te branden. Guggenheim komt met schrijnende voorbeelden. Het is duidelijk dat hij veel ziet in het systeem van charter schools, die zich aan de macht van de vakbonden hebben onttrokken.

In Waiting for Superman wordt met de portretten van vijf leerlingen achter de statistieken gekeken en dat levert hartverscheurende beelden op. Dat gebeurt vooral als de kinderen en hun ouders worden gevolgd bij hun pogingen op een goede school te komen, iets wat door een loterij bepaald wordt.

Guggenheim was ook verantwoordelijk voor het portret van Barack Obama dat aan de vooravond van de laatste presidentsverkiezing op alle Amerikaanse zenders werd uitgezonden; hij weet alles van campagnevoeren af. Maar zijn strijd tegen de Amerikaanse onderwijsvakbonden is de onze niet. (MARK MOORMAN)


null Beeld
Meer over