Wagenpark Tunesische ex-dictator onder de hamer

De collectie luxe auto's van de voormalige Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali zal worden geveild. De opbrengst wordt gebruikt om schulden uit de tijd van het vorige regime af te betalen.

Enkele van de wagens van de voormalige dictator Ben Ali. Beeld reuters
Enkele van de wagens van de voormalige dictator Ben Ali.Beeld reuters

In een casino in de hoofdstad Tunis werden woensdag en donderdag 16 van de 39 auto's die de overheid na de afzetting van Ben Ali in 2011 in beslag nam tentoongesteld. Dertien andere wagens waren te bezichtigen in een kazerne.

In de collectie bevinden zich onder meer een Porsche, een Cadillac en een Mercedes. 'Elk familielid bezat vier tot zes wagens', aldus de voorzitter van Cruise Tour, het bedrijf dat door de overheid is aangesteld om de wagens te verkopen.

De massale protesten in 2011, die het begin waren van de Arabische Lente, waren onder meer gericht tegen het enorme fortuin dat de leider en zijn familie in hun 23 jaar aan de macht hadden vergaard en de waanzinnige luxe waarmee zij zich omringden.

Onder de wagens bevindt zich ook een Maybach uit 1962, het Duitse equivalent van de Rolls-Royce. Die wagen zal niet worden geveild, aangezien het ministerie van Cultuur gevraagd heeft om de wagen in het nationaal museum tentoon te stellen.

Kandidaat-kopers kunnen zich tot 21 mei registreren.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over