Wachttijden voor rijexamens bij het CBR lopen op

Door drukte bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) lukt het examencentra vaker niet om binnen de gestelde termijn van zeven weken examens in te plannen voor kandidaten.

Jasper Bol
De drukte wordt veroorzaakt door het aantal 17-jarigen dat rijexamen doet. Beeld anp
De drukte wordt veroorzaakt door het aantal 17-jarigen dat rijexamen doet.Beeld anp

Volgens het overzicht van reserveringstermijnen - wat het CBR per week bijhoudt - steeg in de afgelopen weken het aantal centra dat kandidaten niet binnen de gestelde termijn kan laten afrijden. Vorige maand liep dat aantal in de laatste week van april op tot 25 van de 53 examencentra.

In Amsterdam moesten kandidaten in drie weken acht weken wachten. Volgens CBR-woordvoerder Irene Heldens wordt de drukte veroorzaakt door het aantal 17-jarigen dat rijexamen doet. "Dat zijn er meer dan wij hadden voorzien."

Seizoen
Daarnaast stellen 20-plussers hun rijlessen door de aantrekkende economie niet meer lang uit. "Daardoor is er een hogere piek dan normaal," zegt Heldens. Die piek wordt jaarlijks veroorzaakt door het seizoen. In het voorjaar en in de vroege zomer is sprake van een piek, doordat mensen volgens Heldens voor de zomer nog hun rijbewijs willen halen en doordat het motorseizoen dan weer begint.

De reserveringstermijn van zeven weken is in overleg met de rijschoolbranche en het ministerie van Infrastructuur en Milieu afgesproken. De termijn is het aantal weken tot de eerste week met minimaal nog vijf procent beschikare examenplekken. Onder die vijf procent blijven vaak de vroege tijdstippen over, die kandidaten liever niet hebben. Daardoor is de wachttijd in de praktijk vaak langer.

Ochtend
Sandra Bakker van Rijschool Bakker uit Amsterdam noemt het zorgwekkend. "De wachttijd tot het eerste examen duurt nu wel een week of negen. Het kan wel eerder, maar dan zijn er alleen maar tijden om 8 uur 's ochtends." Leerlingen vinden dat vanwege de ochtendspits geen prettige tijd om examen te doen en wachten daarom liever langer op een tijdstip later in de ochtend, zegt Bakker.

Om de termijn van zeven weken zoveel mogelijk te halen, zet het CBR extra examinatoren in. "We werken over op zaterdag en onze examinatoren die parttime werken worden zoveel mogelijk fulltime ingezet." Daarnaast probeert het CBR nieuwe examinatoren te werven.

Meer over