PlusAchtergrond

Waarom nog kopen? Huur gewoon een bed en bank

Van scooter en koffiezet-apparaat tot boxspring: waarom zou je nog spullen kopen als je ook alleen voor het gebruik kunt betalen? 'Zie het als een intelligent statiegeldsysteem.'

Jette Pellemans
In studenten-complex Stek Oost kunnen bewoners een Ikea-meubelpakket leasen voor twintig euro per maand (minimaal twee jaar). Beeld Andreas Kindler/Getty Images
In studenten-complex Stek Oost kunnen bewoners een Ikea-meubelpakket leasen voor twintig euro per maand (minimaal twee jaar).Beeld Andreas Kindler/Getty Images

Het klinkt ideaal: als student niet in één keer je hele inboedel hoeven kopen, maar je bed, kast en bank huren voor zo'n twintig euro per maand. En dan worden de meubels ook nog eens aan huis geleverd.

De meubelverhuur is een proef van Ikea, voor bewoners van het Amsterdamse ­studentencomplex Stek Oost. De studenten kunnen de meubels na twee jaar teruggeven aan Ikea, die ze opknapt en weer verhuurt. De studenten bezitten de spullen niet, ze gebruiken ze tijdelijk.

Zie hier de oplossing voor het besparen van grondstoffen, een systeem waarbij producten uiteindelijk altijd weer terugkomen bij de producent. Het is een duurzaam alternatief voor hoe het gewoonlijk gaat: na gebruik een enkele reis vuilnisbelt.

Aanschaffen is weliswaar vaak voordeliger als je iets voor langere tijd gebruikt, maar door te huren lever je wel een ­bijdrage aan een circulaire systeem en je krijgt er gemak voor terug. Als je leasewasmachine stuk is, zit reparatie bij de prijs inbegrepen.

Dat een grote speler als Ikea deze stap zet, vindt bedrijfseconoom Sabine Oberhuber van adviesbureau Turntoo goed nieuws. "Bij Ikea zijn ze duidelijk bezig met hoe ze willen omgaan met de oprakende grondstoffenvoorraad. Het kan niet lang ­duren voor ze hier op grotere schaal mee aan de slag gaan."

Oberhuber en haar partner Thomas Rau zijn actieve voorvechters van circulatie. Ze bepleiten een economie waarin we geen producten meer bezitten met materialen die 'op' raken, zoals een auto, telefoon of printer, maar enkel betalen voor het gebruik.

"Wij willen dat de producent verantwoordelijk blijft voor zijn product," zegt Oberhuber. "Zie het als een intelligent statiegeldsysteem. Daardoor zal de fabrikant ervoor zorgen dat het product langer meegaat en makkelijk te repareren is."

Deel- of abonnementconstructie
Oberhuber is nog op zoek naar een juiste term, want ­hebben we het nu over huren, leasen of kopen?

"Het is lastig om ons idee in een bestaande term te vatten. Leasen is het niet helemaal, omdat een leasebedrijf dan eigenaar is van het product en niet de producent. Ik heb het meestal over 'producten gebruiken op een servicebasis'."

In sommige gevallen blijft een aanbieder niet de eigenaar van een product, maar wordt de levensduur van een apparaat door een deel- of abonnementconstructie wel ­verlengd. Een tussenoplossing.

In en om huis

Wat valt er als consument zoal op servicebasis aan te schaffen? Een overzicht per ruimte in huis.

Woonkamer
Vloerkleed Bij tapijtleverancier Desso kun je tapijttegels leasen, ter waarde van 48,43 euro per vierkante meter. Je ­betaalt over een periode van vijf of zeven jaar een vast maandbedrag, afhankelijk van de grootte van het tapijt. Ook kun je kiezen voor een volledig recyclebaar tapijt. Dat bestaat uit één type materiaal, waardoor het voor Desso makkelijk te hergebruiken is.
Koptelefoon Zonder commentaar van je huisgenoten een filmpje kijken? Neem dan een abonnement op een koptelefoon van Gerrard Street. De koptelefoons zijn 'modulair'. Dat houdt in dat alle onderdelen los te vervangen zijn, zodat je geen nieuwe koptelefoon hoeft te kopen als slechts één snoertje kapot is. Het abonnement kost 10 euro per maand of 100 euro per jaar.

Slaapkamer
Kleding Bij Lena the fashion library in de Westerstraat ­verhuren ze (ook online) kleding van opkomende designers en duurzame labels, en vintagekleding. Je kunt eenmalig iets lenen of vanaf 25 euro per maand een abonnement afsluiten. Dan kun je zo'n twee items per maand lenen.
Kinderkleding Bij Hulaaloop huur je kinderkleding. Voor 35 euro krijg je elke maand drie kledingstukken te leen; voor de helft krijg je een tweedehands outfit thuisbezorgd. Van maat 50 t/m 92.
Wiegje Via Cribster kun je een wieg huren. Van een Scandinavisch design tot een hippe rotanwieg. De eerste maand kost 39 tot 49 euro, elke maand daarna 21 tot 25 euro. ­Cribster verhuurt ook kleding.
Bed Een bed lijkt niet het meest geschikte product om te servicen; toch is het al mogelijk via www.bedrent.nl. Via de website sluit je een abonnement af voor een boxspring of matras. Je betaalt 35 tot 70 euro per maand, voor een ­periode van 60 maanden. Ook Auping is bezig met een leaseplan; per 2020 wil het bedrijf alleen recyclebare producten maken. De beddenfabrikant zegt al te onderhandelen met vakantiepark Landal over leasebedden.

Keuken
Wasmachine Bosch biedt met de leasetak BlueMovement de mogelijkheid een wasmachine of droger te huren. De meest duurzame optie is een abonnement voor een opgeknapte tweedehands wasmachine met energielabel A+++. Dat kost 15 euro per maand.
Koffiezetapparaat Via het online leasebedrijf Bundles kun
je een abonnement afsluiten voor een Siemens koffiezet­apparaat, inclusief koffiebonen. Je betaalt tussen de 25 en 45 ­eurocent per kop koffie. Hoe meer koffie je zet, hoe lager de prijs. Via Bundles kun je ook een vaatwasser leasen (vanaf 15,95 euro per maand), een wasmachine (vanaf 14,95 euro per maand) of droger (vanaf 16,95 euro per maand).

Schuur
Auto Er zijn tal van autodeeldiensten waardoor je geen auto hoeft te bezitten om toch een ritje naar het strand, de schoonfamilie of het winkelcentrum te kunnen maken. ­Bijvoorbeeld Snappcar, Car2go of Greenwheels. Dit zijn tussenbedrijven; BMW en Volvo zijn volgens Sabine Oberhuber bezig zelf een auto op servicebasis op de markt te brengen.
Scooter Felyx elektrische deelscooters rijd je voor 30 eurocent per minuut.
Fiets Bij Swapfiets huur je een robuuste omafiets voor 15 euro per maand. Als je een lekke band hebt, staat binnen een werkdag een nieuwe fiets voor je deur. Bij het hippe Vanmoof kun je sinds vorig jaar een fietsabonnement afsluiten, ook voor een elektrische fiets. Dat kost 19 tot 35 euro per maand.

Deze samenstelling is mede mogelijk gemaakt door Turntoo en Circle Economy, een Amsterdamse coöperatie die kennis deelt op het gebied van circulaire economie.

Meer over