PlusColumn

Waarom ­Gudelj de minst geliefde speler van Ajax is

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax en voetbal. Vandaag: Janneke van der Horst over Nemanja ­Gudelj.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Je zou Nemanja ­Gudelj de minst geliefde speler van Ajax kunnen noemen van dit moment. Daarvoor zijn meerdere verklaringen te bedenken.

Zo heeft hij een enorme ­tatoeage van het hoofd van zijn nog levende ­vader op zijn bovenbeen. Dat vinden heel veel mensen in de Arena een beetje gek.

Zeker als ze denken aan een eventuele vriendin. En hoe het moet zijn om haar schoonvader zondagochtend in bed op zo'n intieme plek te zien om een paar uur later weer in levende lijve naast hem te zitten op de tribune bij Ajax.

Ook heeft Nemanja een haarbandje in zijn haar. Dat vinden heel veel mensen onnodig omdat zijn haar al stijf staat van de gel.

Maar wat hem echt ongeliefd maakt, is dat zijn vrije trappen nogal vaak op de eerste ring eindigen. Dat vindt men bijzonder spijtig.

Het is verder geen lul ofzo, ­Gudelj. Ik zou hem zo op mijn hond laten passen. Hij lijkt mij echt wel een aardige jongen. En zoals hij zelf vaak vertelt: hij is erg bewust met de sport bezig. Bewust met krachttraining. Bewust met eten.

Ajax was ook een bewuste stap in zijn carrière. En hij was ook een tijdlang bewust vrijgezel. Ik ken heel veel mensen die zich daar helemaal niet bewust van zijn, dus ik kan daarvoor alleen maar mijn pet afnemen.

Nemanja Gudelj speelde goed bij NAC en AZ. Hij was er geliefd. Nu juichen mensen als Gudelj in het stadion als wisselspeler wordt omgeroepen. Dat moet de jongen toch voelen. En het is niet eens echt zijn schuld.

Het lijkt bijna een wetmatigheid te worden. Ajax kocht sinds 2010 El Hamdaoui, Sigthorsson, Moisander, Viergever en Gudelj van AZ. En geen van hen werd of is op het moment een echte hit onder de supporters.

Misschien zou Ajax een tijdje ­'bewust' geen spelers van AZ meer moeten halen. Zoals Ajax toen bewust Maher aan PSV heeft gelaten.

Spelers niet kopen, ik had niet gedacht dat ik dit Overmars nog eens zou adviseren.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over