Update

Waarnemers Syrië zien na één dag 'niets beangstigends'

Terwijl het bewind in Syrië nog dagelijks slachtoffers maakt, toonde het hoofd van de waarnemersmissie van de Arabische Liga zich vandaag optimistisch over de situatie in het dictatoriaal geregeerde land.

Redactie / ANP
Een vrouw rouwt bij het dode lichaam van een familielid. Beeld AP
Een vrouw rouwt bij het dode lichaam van een familielid.Beeld AP

'Gisteren was het rustig en er waren geen gevechten. We hebben geen tanks gezien, maar we zagen wel gepantserde voertuigen', zei de Sudanese generaal Mustafa Dabi vandaag.

Dabi verwees naar de situatie in Homs, die de waarnemers gisteren bezochten. De stad geldt als een van de bolwerken van het verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad. In de afgelopen maanden stierven honderden inwoners van Homs door toedoen van het veiligheidsapparaat van Assad.

Oppositionele organisaties meldden dat tussen 16 en 42 mensen om het leven zijn gebracht in Syrië op dinsdag, de dag waarop de waarnemers van de Arabische Liga begonnen aan hun missie.

Dabi hield wel een slag om de arm. 'Let op: dit was alleen de eerste dag en het vergt verder onderzoek. We hebben 20 mensen die hier voor een lange tijd zullen zijn', aldus de leider van de waarnemersmissie. Hij stelde dat de omstandigheden in sommige delen van Homs 'niet goed' waren. Maar hij zei verder 'niets beangstigends' te hebben gezien.

Dinsdag gingen in Homs tienduizenden mensen de straat op om te betogen tegen het regime. De demonstranten probeerden op te rukken naar het centrum van de stad, maar werden bestookt met geweervuur en traangas. Tussen 6 en 17 mensen zouden zijn gedood.

Vredesplan
De waarnemers moeten toezien op de uitvoering van een vredesplan van de Arabische Liga. President Assad heeft beloofd militairen terug te trekken uit stadscentra en politieke gevangenen vrij te laten. Volgens de Verenigde Naties zijn in Syrië sinds maart al zeker 5000 mensen om het leven gebracht.

Mensenrechtenorganisaties en landen als de Verenigde Staten en Frankrijk staan kritisch tegenover de waarnemersmissie. Die zou mogelijk geen toegang krijgen tot plaatsen waar veel betogers zijn vermoord, of tot detentiecentra waar oppositieleden gevangen worden gehouden en gemarteld.

Het bewind in Syrië maakte woensdag bekend dat het 755 mensen heeft vrijgelaten die waren opgepakt bij protesten tegen Assad. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 14.000 aanhangers van de oppositie opgepakt sinds het begin van de protesten in maart.

Meer over