Waarnemer stapt uit missie in Syrië om verschrikkingen

Een Algerijnse waarnemer is uit de waarnemingsmissie gestapt van de Arabische Liga in Syrië. Anwar Malek zei tegen televisiezender Al Jazeera dat hij met zijn werk voor de missie 'het regime een grotere kans geeft om door te gaan met het moorden'. Hij stelde verder 'verschrikkingen' te hebben gezien in Syrië.

ANP
Waarnemers van de Arabische Liga maken foto's van een demonstratie. Beeld reuters
Waarnemers van de Arabische Liga maken foto's van een demonstratie.Beeld reuters

'Het belangrijkste is dat ik menselijke gevoelens van medeleven heb. Ik ben meer dan 15 dagen in Homs geweest. Ik zag daar verschrikkingen, verbrande lichamen. Ik kan mijn menselijkheid niet achter me laten in dit soort situaties', aldus Malek.

Hij uit in het interview ook kritiek op de leider van de missie, de Sudanese generaal Mohammed al-Dabi. 'Het hoofd van de missie koerst op het midden van de weg om zich de woede van de Syrische autoriteiten of van een andere zijde niet op de hals te halen.' Eerder oogstte al-Dabi al kritiek omdat hij in eigen land de ogen zou hebben gesloten voor schendingen van de mensenrechten.

Politieke gevangenen
In Syrië zijn op het moment 165 waarnemers van de Arabische Liga aanwezig. Zij maken deel uit van een vredesplan, waarin onder meer staat dat president Bashar al-Assad zijn troepen terugtrekt uit stadscentra en politieke gevangenen vrijlaat. De Arabische Liga hoopte met het plan een einde te maken aan het geweld in Syrië, maar dat lijkt tot nog toe niet te lukken.

Sinds het begin van het verzet van de bevolking tegen Assad in maart zijn volgens de Verenigde Naties al meer dan 5000 mensen omgekomen. De waarnemers arriveerden op 26 december en vanaf die datum zijn meer dan 400 mensen gedood.

Meer over