Buis

Waar is Trump tijdens Obama's laatste Correspondents' Dinner?

In de rubriek Buis selecteren we de leukste, interessantste en ontroerendste fragmenten. Vandaag: met een vuurwerk van grappen over politieke vrienden, tegenstanders en zichzelf ontpopt de Amerikaanse president Barack Obama zich als komiek van de natie.

ANP en bewerkt door redactie
President Obama tijdens zijn laatste Correspondents Dinner Beeld anp
President Obama tijdens zijn laatste Correspondents DinnerBeeld anp

Obama trad voor de laatste maal op als humoristisch gastspreker tijdens het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten, het Correspondents' Dinner. Zoals verwacht nam hij daarbij met bijzonder genoegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de hak.

Zo grapte hij over de onervarenheid van de multimiljardair op het gebied van buitenlands beleid en sprak er schertsend zijn verbazing over uit dat Trump bij het diner was weggebleven. Misschien 'omdat hij druk was beledigingen naar Angela Merkel te tweeten', spotte Obama over Trumps passie voor getwitter en zijn niet aflatende kritiek op het vluchtelingen- en migrantenbeleid van de bondskanselier.

Maar ook zijn eigen partij, de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders en vicepremier Joe Biden, werden niet gespaard. Boven alles was er ook zelfspot: Obama portretteerde zichzelf bijna negen maanden voor hij het Witte Huis verlaat als een grijzende man die ook 's nachts wakker is omdat hij vaak naar het toilet moet. En wie zal hem volgend jaar opvolgen? "Wie het zal zijn, daarover kan men alleen maar speculeren.''

Het correspondentendiner van het Witte Huis is ieder jaar met de president als gastster, maar in toenemende mate ook met de glamour van Hollywood en prominenten uit de entertainmentwereld. Zo waren dit jaar onder anderen de acteurs Will Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum en Rachel McAdams uitgenodigd.

Premier Rutte hield in februari voor het eerst een Nederlandse editie van het Correspondents dinner.

undefined

Meer over