Schuim

Waar is Frits Huffnagel als je hem nodig hebt?

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Liesbeth, De Musical.

Hans van der Beek
Artistiek leider Hans Cornelissen, instituut Liesbeth List en haar dochter Elisah Braaksma Beeld Schuim
Artistiek leider Hans Cornelissen, instituut Liesbeth List en haar dochter Elisah BraaksmaBeeld Schuim

Vanavond hebben we weer een echte. De première van Liesbeth, De Musical, in Carré ook nog. Als ik Frits Huffnagel níet tegenkom, schrijf ik na dit stukje tien strafregels: 'Ik mag nooit meer vooroordelen hebben over manspersonen in de gay community.'

Ik loop naar de bar in de foyer en zie Michiel van Erp. Ja hè, had ik hem op de heenweg maar verzonnen, want ook hij is bij deze gelegenheden een zekerheidje en dan had ik me nu al kunnen ontspannen.

Van Erp behoort wel tot een gezelschap van vijf schitterende mannen in pak, dus ik neem meteen de eerste foto van de avond.

Daarna doe ik een stapje achteruit en bots met mijn elleboog tegen het kop en schoteltje cappuccino van een net passerende meneer. We mogen spreken van een kleine ravage op de vloer.

Cornald Maas, want die heeft ook humor: "Kijk! Schuim!"

De eerste gong klinkt en we schuifelen naar de grote zaal. Wim Kok zie ik wel, een ware éminence grise nu, en ook Ed Nijpels, hard op weg.

Ik begin me toch langzaam zorgen te maken. De laatste keer dat ik Huffnagel in Carré trof, was met de première van Priscilla, Queen of the Desert. Hij ging die week drie keer.

Het zoemt: Liesbeth List zelf is er ook. Dat is bijzonder, want ze had zich net teruggetrokken uit het publieke leven.

Ik scan de rijen. Geen Frits. Op de fiets lijkt het een goede grap, maar daarna moet je het wel waarmaken, dat zul je altijd zien.

Opeens applaus. En meteen daarna een staande ovatie. Liesbeth List betreedt de ereloge, ondersteund door haar dochter Elisah en artistiek leider Hans Cornelissen. Applaus en gejoel nu. Meteen al een hoogtepunt.

Het stuk begint.

Een tijd later is het pauze.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ik zie Frank Sanders en Ben Cramer en Maurice Wijnen, natuurlijk zie ik Maurice Wijnen, maar achteraf is het altijd makkelijk lullen, hè.

Zelfs André van Duin en zijn man zijn er niet. Ik wil maar zeggen: uiteindelijk kan zo'n balletje altijd raar rollen.

We schuifelen terug voor deel twee. Naast me vraagt een jongeman met een memorecorder aan Claudia Schoemacher, de vrouw van plastisch chirurg Robert Schoemacher, ze schrijft ook romans, wat ze ervan vond tot nu toe. "Jaaaa, ik was een paar keer traantjes aan het laten."

Schitterend altijd, die premières. Ook in de pauze gaat het theater gewoon door.

De tweede helft kent twee hoogtepunten. Renée van Wegberg die Heb Me Lief zingt en Liesbeth List die het podium betreedt.

Maar ik ben geen recensent en bovendien moet ik strafregels schrijven.

Lees onze recensie: Van Wegberg is de held in musical over Liesbeth List (***)

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

null

Wat première Liesbeth, the musical
Waar Carré, Amstel
Wie Liesbeth List, Renée van Wegberg, Hans Cornelissen, Irene Moors, Michiel van Erp, Cornald Maas, Willeke van Ammelrooy, Marco Bakker en Annemarie Jorritsma
Wanneer maandag 2 oktober, 19.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans vermoedt dat Cees Nooteboom maar beter niet kan gaan kijken.

Hoofdrolspeler en lichtpunt Renée van Wegberg Beeld Schuim
Hoofdrolspeler en lichtpunt Renée van WegbergBeeld Schuim
Presentator Frits Sissing, Paul Stork, de partner van regis­seur Michiel van Erp, presentator Cornald Maas en zijn partner Martijn van Schieveen. Net buiten beeld: man met cappuccino Beeld Schuim
Presentator Frits Sissing, Paul Stork, de partner van regis­seur Michiel van Erp, presentator Cornald Maas en zijn partner Martijn van Schieveen. Net buiten beeld: man met cappuccinoBeeld Schuim
Oud-premier Wim Kok en zijn partner Rita Kok- Roukema. Nog geen musical Beeld Schuim
Oud-premier Wim Kok en zijn partner Rita Kok- Roukema. Nog geen musicalBeeld Schuim
Schrijver Susan Smit en haar vriend journalist Onno Aerden, die ook gewoon op de fiets kwam Beeld Schuim
Schrijver Susan Smit en haar vriend journalist Onno Aerden, die ook gewoon op de fiets kwamBeeld Schuim
Musicalliefhebbers Gerda Antens en Monique Hoendervangers probeerden een stiekeme selfie te maken met plastisch chirurg Robert Schoemacher. Laat Schuim het dan meteen doen Beeld Schuim
Musicalliefhebbers Gerda Antens en Monique Hoendervangers probeerden een stiekeme selfie te maken met plastisch chirurg Robert Schoemacher. Laat Schuim het dan meteen doenBeeld Schuim
Meer over