VWS waarschuwt voor neppillen op internet

Ruim 500.000 Nederlanders bestellen zonder doktersrecept medicijnen via internet, terwijl het niet mag. Dat aantal zou nog wel eens kunnen stijgen, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

ANP/Redactie
null Beeld

Probleem is volgens VWS dat mensen die via de computer medicijnen bestellen, vaak vervalste pillen krijgen. De samenstelling daarvan is niet duidelijk en ze kunnen gevaarlijk zijn. Op de vernieuwde internetsite (www.internetpillen.nl) waarschuwt VWS voor de risico's.

De afgelopen tijd nam het departement de proef op de som en bood via een nepwebwinkel slaappillen, antidepressiva, erectiepillen en afslankpillen aan. Ruim 18.000 mensen bezochten de site (www.mediplaza.nl) en 5124 van hen wilden echt geneesmiddelen bestellen.

Op het moment dat de bestelling werd geplaatst, kreeg de koper de mededeling dat hij niet bij een echte apotheek zat. VWS denkt dat zo 161.500 neppillen niet zijn verkocht. Volgens het onderzoek reageerden bezoekers vaak geschrokken, omdat ze echt dachten dat ze zaken deden met een apotheek.

Meer over