VVD voor milder illegalenbeleid

Wethouder en VVD-lijsttrekker Eric van der Burg hoopt dat de landelijke VVD gaat praten met de PvdA om een streep te zetten door de strafbaarstelling van illegaliteit.

Elisa Hermanides
Vlnr Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66), Ronald Ockhuysen (adjunct-hoofdreacteur Het Parool), Eric van der Burg (VVD), Pieter Hilhorst (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Beeld Jean-Pierre Jans
Vlnr Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66), Ronald Ockhuysen (adjunct-hoofdreacteur Het Parool), Eric van der Burg (VVD), Pieter Hilhorst (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks).Beeld Jean-Pierre Jans

Dat zei hij gisteren tijdens het lijsttrekkersdebat dat deze krant organiseerde in samenwerking met De Balie in reactie op lezersvragen. Eerder liet landelijk VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra al weten dat het onderwerp 'onderhandelbaar' is. De lijsttrekkers van alle partijen, ook de VVD, waren het er gisteravond over eens dat vluchtelingen zonder papieren gewoon opgevangen moeten kunnen worden in de stad.

Niet Diederik Samson
Pieter Hilhorst werd erop aangevallen dat hij eerder in Pauw & Witteman heeft gezegd dat hij begrijpt dat de strafbaarstelling van illegalen is voortgekomen uit een Haagse compromis. Opnieuw benadrukte Hilhorst dat hij wel degelijk tegen strafbaarstelling is: 'Ik ben niet Diederik Samsom.'

Ook de SP en GroenLinks vielen de PvdA-lijsttrekker aan op het kabinetsbeleid. Zij daagden Hilhorst uit te zeggen dat hij voor gereguleerde wietteelt is. Toen Hilhorst zich daarvoor uitsprak, viel Van der Burg uit. 'U moet zich als wethouder wel aan de wet houden.' Hilhorst reageerde door te zeggen dat je met een proef wel degelijk dingen mogelijk kunt maken die eerder onmogelijk leken. 'Daar gaat politiek over.'

Criminele veelplegers
Al met al hield Hilhorst zich gisteravond goed staande in het debat dat eigenlijk voor geen enkele lijsttrekker bijzonder goed of slecht verliep. Doordat het ging om thema's als cultuur, vluchtelingen, veiligheid en parkeerbeleid kwam de tegenstelling tussen D66 en de PvdA, die volgens de peilingen een nek-aan-nekrace lopen, minder naar voren. Zo hielden Hilhorst en D66-lijsttrekker Jan Paternotte ongeveer hetzelfde betoog over het aanpakken van broertjes en zusjes van criminele veelplegers.

Met thema's als veiligheid en cultuur kreeg Paternotte, anders dan in een debat over bijvoorbeeld wonen, de kans zich te onderscheiden van de VVD. Zo vroeg hij Eric van der Burg of het echt zin heeft camera's op te hangen in West en Noord om te checken of mensen hun vuilniszak wel op het juiste moment buiten zetten.

Geen extra geld
Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks, moest zich wel even in bochten wringen bij een kritische vraag van een lezer over de Singelgrachtgarage. Hij bleef herhalen dat GroenLinks auto's zo veel mogelijk de stad uit wil en dat er meer groen op straat komt als het blik in een garage verdwijnt.

Voor Laurens Ivens van de SP was het makkelijk uithalen met het argument dat de buurt de garage van zestig miljoen euro nooit heeft gewild. Met andere onderwerpen kon Groot Wassink beter uit de voeten. Zo slaagde hij erin om zijn partij als zeer cultuurvriendelijk neer te zetten, terwijl GroenLinks er structureel geen extra geld voor uit trekt.

Links Amsterdam
Hoewel SP'er Ivens niet altijd even aanwezig was, wist hij op de juiste momenten zijn punten te pakken. Onder andere met de opmerking dat arme kinderen gratis toegang moeten krijgen tot culturele instellingen. Hij hamerde erop dat agenten beter kunnen rechercheren dan preventief fouilleren.

Voor Van der Burg was het een avond waarop hij zich duidelijk kon onderscheiden van links Amsterdam. Toch leek hij zich daar niet altijd even gemakkelijk bij te voelen. Zo bleek hij wel voor meer parkeergarages in de stad te zijn, maar of hij daarbuiten ook meer parkeerplekken wil, bleef onduidelijk.

Meer over