VVD en SP zijn enige stijgers

VVD en SP zijn de enige stijgers in de politieke barometer van vandaag. In de peiling van onderzoeksbureau Ipsos Synovate is de VVD de grootste partij met 34 zetels, 3 meer dan nu in de Tweede Kamer. De SP volgt met 31 zetels, 16 meer dan het huidige zetelaantal.

ANP/Redactie
SP-leider Emile Roemer Beeld anp
SP-leider Emile RoemerBeeld anp

Beide partijen scoren daarmee 2 zetels meer dan in de vorige barometer twee weken geleden. Het CDA levert in. De christendemocraten staan donderdag op 14 zetels, 2 minder dan in de vorige peiling. In het parlement heeft het CDA 21 zetels.

Verder staat de PvdA op 21 (30 in de Kamer), D66 op 14 (10), GroenLinks op 6 (10) en de ChristenUnie op 4 (5). De SGP staat onveranderd op 2 zetels, de Partij voor de Dieren staat op 3, 1 meer dan nu in de Kamer. Volgens de peiling zou 50PLUS ook een zetel halen. Die partij is nu niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

De politieke barometer is een representatieve tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast onlineonderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met vanmiddag.

Meer over