VVD en GroenLinks mogen aanschuiven in Amsterdam

Lijsttrekkers Eric van der Burg (VVD) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Foto's Jan van Breda Beeld
Lijsttrekkers Eric van der Burg (VVD) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Foto's Jan van Breda

AMSTERDAM - De VVD komt in beeld als mogelijke collegepartner van de PvdA en GroenLinks.

Dat is het gevolg van de breuk tussen de PvdA en D66. Dinsdagochtend vroeg werden de onderhandelingen tussen deze partijen definitief gestaakt. PvdA en D66 konden het uiteindelijk niet eens worden over de kwestie van de waarnemend burgemeester van Lodewijk Asscher (PvdA).

De PvdA wil met drie van de vier grote partijen uit de gemeenteraad besturen, zegt onderhandelaar Carolien Gehrels. Ze wijst op de grote bezuinigingen die de komende jaren nodig zijn. Daarvoor is een breed politiek draagvlak mogelijk.

Varianten met bijvoorbeeld de kleinere partijen CDA of SP hebben daarom niet de voorkeur van de PvdA. ''We hopen snel tot goede gesprekken te komen,'' zegt Gehrels.

Vorige week zijn er al verkennende besprekingen geweest met VVD en GroenLinks. Daarbij is uitvoerig ingegaan op een hele reeks onderwerpen.
Op basis daarvan stellen de informateurs Eberhard van der Laan en Gerrit-Jan Wolffensperger dat coalities tussen de vier grote partijen inhoudelijk mogelijk zijn.

Wel stelde zowel D66 als de PvdA dat de VVD weinig voorspelbaar is. Het gemak waarmee die partij harde punten heeft laten vallen, heeft twijfel gewekt over haar betrouwbaarheid als coalitiepartner.

Gehrels spreekt vandaag nog met GroenLinksleider Maarten van Poelgeest. Tijdens de campagne heeft GroenLinks ernstige bedenkingen geuit tegen de mogelijkheid van besturen met de VVD. Op punten als veiligheid en integratie staan volgens GroenLinks de twee partijen ver van elkaar.

De VVD-fractie spreekt vanavond over de nieuwe situatie. (HET PAROOL)

Meer over