VVD en D66 gaan lijstverbinding aan bij gemeenteraadsverkiezingen

VVD en D66 gaan bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart een lijstverbinding aan. Dat maken de partijen vandaag bekend. Met deze samenwerking wordt de kans op een restzetel vergroot.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Deze restzetels worden verdeeld na het tellen van de stemmen en het daarmee bepalen van volle zetels. Door een lijstverbinding aan te gaan, worden beide partijen gezien als één partij en zijn zij in staat meer restzetels binnen te halen dan partijen zonder lijstverbinding.

D66-voorzitter Jeroen van Spijk: 'Aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen doen deze keer twintig partijen mee. De ervaring leert dat veel partijen uiteindelijk geen zetel weten te behalen. Bij de verdeling van die reststemmen geeft een lijstverbinding ons een grotere kans op een extra zetel.'

In Amsterdam hebben PvdA en GroenLinks ook al een lijstverbinding. 'D66 is zeker gezien de PvdA/Groenlinks lijstverbinding, de voor de hand liggende partner', vindt VVD-voorzitter Koen Petersen. De lijstverbinding tussen VVD en D66 geldt niet voor de stadsdeelverkiezingen.

Meer over