Update

VVD Amsterdam wil tentenkamp Beursplein opdoeken

De VVD in Amsterdam wil een einde maken aan het tentenkamp van de beweging Occupy op het Amsterdamse Beursplein.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Fractievoorzitter Robert Flos vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan hierover in gesprek moet gaan met de betogers.

'Het is niet goed dat er in de stad een permanente antiglobalistische minicamping ontstaat', zegt Flos. 'Als de herfstvakantie voorbij is, vind ik het tijd voor het beëindigen van de Amsterdamse actie Occupy, zodat het Beursplein weer voor andere doeleinden beschikbaar komt.'

Flos wil dat het sluiten van het actiekamp in goed onderling overleg gaat. Hij benadrukt geen ontruiming te willen door de politie. Als de tenten er volgende week nog staan, gaat Flos de burgemeester donderdag formeel in de gemeenteraad op de kwestie aanspreken.
Van der Laan is in Brussel en kon vandaag niet reageren. Zijn woordvoerster zegt dat er geen einddatum is vastgelegd en dat de gemeente constant met de demonstranten en de politie praat over hoe het verder moet.

Het aantal tenten voor de deur van het beursgebouw is in de eerste week flink toegenomen naar rond de 100. Om ruimte over te houden voor discussies met elkaar en de bezoekers, werd het kamp donderdag opnieuw ingericht.

De deelnemers van Occupy Amsterdam peinzen niet over vertrekken. 'We hebben goed contact met de autoriteiten en in tegenstelling tot Flos, die best een mening mag hebben, vragen wij de burgemeester juist of we mogen blijven', zei één van hen.

Volgens fractievoorzitter Marieke van Doorninck van GroenLinks in Amsterdam is er geen reden het tentenkamp te sluiten 'zolang er niets aan de hand is en het vredig gaat'.

null Beeld
Meer over