VVAB niet bij debat over nieuwe rol historische gebouwen

Op het tijdelijke dakterras van de Oude Kerk vindt vanavond de maandelijkse talkshow Stadsleven plaats, waar dit keer wordt gediscussieerd over de nieuwe rol voor oude gebouwen. Maar juist de locatie is voor de Vereniging Vrienden van de de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) al een punt van discussie.

Redactie
Het tijdelijke bezoekersplatform van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu op het kerkdak. Beeld Eva Plevier
Het tijdelijke bezoekersplatform van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu op het kerkdak.Beeld Eva Plevier

De VVAB heeft zich voorafgaand diverse malen uitgesproken tegen het kunstproject op het dak van de kerk. Nu nogmaals de discussie aangaan, en zeker op het omstreden dak, zit er voor de vereniging niet in. 'Het dakterras op de Oude Kerk is letterlijk en figuurlijk niet het juiste discussieplatform', zegt Walther Schoonenberg van de vereniging. Hij noemt het 'mosterd na de maaltijd' om nu nog over het tijdelijke kunstproject te discussieren, terwijl vooraf volgens hem weinig inspraak mogelijk is geweest.

'De Oude Kerk speelt gewoon een spelletje. Nu laten ze wel voor- en tegenstanders aan het woord, terwijl ze zelf achterover kunnen leunen en het alleen aanhoren', meent Schoonenberg. De VVAB neemt dan ook officieel niet deel aan het gesprek, al zullen er volgens hem wel leden van de vereniging aanwezig zijn.

Onderstaande gasten zijn vanavond wel aanwezig bij de maandelijkse livetalkshow:

- Architect Sjoerd Soeters, een van de tegenstanders van het kunstproject op het dak
- Directeur van de Oude Kerk Jacqueline Grandjean
- Architect Jarrik Ouburg vertelt over de andere omgang met erfgoed in Japan
- Marinke Steenhuis van bureau voor cultuurhistorisch onderzoek Steenhuis Meurs schetst hoe onze opvattingen over erfgoed en hoe ermee om te gaan door de tijd heen veranderen
- Chris van Duijn, architect bij het bureau OMA van Rem Koolhaas, vertelt over de gemengde nieuwe en oude gebouwen in hun Fondazione Prada in Milaan

De talkshow vanavond is uitverkocht, maar de registratie daarvan zal te zien zijn op www.stadslevenamsterdam.nl. Het gesprek wordt geleid door journalist Tracy Metz, in samenwerking met Het Parool.

Meer over