Update

Vuurzee legt 77 vissershutten en huizen Noors dorp in as

De vuurzee in een historisch Noors dorp is sinds woensdagochtend 6 uur onder controle. Volgens de politie zijn zeker 77 vissershutten en huizen in de as gelegd. Plus een jachthaven, meerdere vakantievoorzieningen en kade-installaties van een tweede kleine haven. In totaal zijn er in het gebied van 15 vierkante kilometer 139 panden.

Volgens de Noorse politie is het gevecht met de vlammen in de gemeente Flatanger, zo'n 200 kilometer ten noorden van Trondheim, nog niet voorbij. Nog altijd woekert het vuur op zeker twee locaties. 'We hopen alles te blussen, voordat de wind weer opsteekt.'

Zo'n 90 brandweermensen hebben de hele nacht gestreden tegen het vuur, dat ontstond door vonken van tegen elkaar waaiende hoogspanningskabels. Die zetten een huis in de woonkern Uran in brand, waarna het vuur zich door de harde wind urenlang over de oevers van een fjord naar Harstad, Smavaeret en Hasvag verspreidde.

Het leger stuurde twee kustwachtschepen om te helpen blussen vanaf zee, maar die moesten na een tijdje de strijd staken vanwege de harde wind. Ook vier luchtmachthelikopters en eentje van de brandweer moesten lang aan de grond blijven, maar woensdagochtend helpen zij met blussen door water uit grote zakken onder de buik van het toestel te laten vallen.

Het was de tweede keer in korte tijd dat een historisch Noors dorp in lichterlaaie stond. Anderhalve week geleden ging het om Laerdalsøyri aan het Sognefjord. Tientallen mensen belandden toen in het ziekenhuis en veel historische houten panden gingen in vlammen op.

Meer over