Update

VUmc stopt definitief met project schrijvers

Een project waarbij schrijvers meelopen in het VU medisch centrum in Amsterdam, is door het ziekenhuis definitief beëindigd. Eerder vandaag liet het Amsterdamse ziekenhuis al weten dat het project tijdelijk was stilgelegd.

ANP/Redactie
Ronald Giphart. © ANP Beeld
Ronald Giphart. © ANP

Nadat eerder andere schrijvers romans schreven (ook Anna Enquist en Kristien Hemmerechts keken al eens mee over de schouders van de artsen), liep nu Ronald Giphart in een witte jas en met een badge 'stagiair' mee op de afdeling cardiologie. Het VUmc ging opnieuw kijken naar de voorwaarden van het project. Omdat het gehele mediabeleid nu wordt herzien, is het project gestopt.

Patiënten mochten niet herkenbaar in de boeken verschijnen en kregen inzage. Op de afdeling hingen flyers ter informatie en werden patiënten mondeling ingelicht. Het ziekenhuis benadrukt dat schrijvers geen inzage kregen in dossiers.

Giphart liet eerder vanmiddag tegenover de website van De Volkskrant weten dat hij het heel vervelend zou vinden als de gebeurtenissen rondom Eyeworks negatieve gevolgen zouden hebben voor het project van de schrijvers. Dat is dus nu het geval. 'Het is een schande dat het ziekenhuis, waar door zoveel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan', aldus Giphart.

Realityprogramma
Vorige week kwam het ziekenhuis slecht in het nieuws toen bleek dat producent Eyeworks bezig was met een medisch realityprogramma '24 uur: Tussen leven en dood', waarbij patiënten bij de spoedeisende hulp zonder toestemming werden gefilmd. Het VUmc besloot vervolgens niet meer mee te werken aan het programma en RTL kondigde later aan het programma niet meer uit te zenden.

Aangifte tegen illegaal afluisteren
Het aantal mensen dat aangifte doet tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc en tv-producent Eyeworks, neemt toe. Advocaat Peter Plasman zei vanmiddag dat zijn kantoor inmiddels is gebeld door een groot aantal mensen. De raadsman doet vandaag aangifte namens vier direct betrokkenen. 'Dat zullen er meer worden', aldus Plasman.

Volgens Plasman en zijn cliënten hebben de verantwoordelijken binnen het VUmc hun beroepsgeheim geschonden. De aangifte tegen Eyeworks richt zich op het illegaal afluisteren. Producent en ziekenhuis hebben elkaar bij het plegen van de strafbare feiten gefaciliteerd, aldus de advocaat.

Meer over