Update

VUmc schond landelijke richtlijn artsen met tv-opnames

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc had geen tv-opnames mogen maken zonder toestemming van patiënten. Ze schond daarmee een richtlijn van de landelijke artsenfederatie KNMG, zo stelt die organisatie.

ANP/Redactie
Een wachtruimte in het VUmc. © ANP Beeld
Een wachtruimte in het VUmc. © ANP

In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. 'Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven', aldus de richtlijn.

Het VUmc liet weten dat in een beperkt aantal gevallen de zorg voor de patiënt voorging en pas achteraf toestemming werd gevraagd. Woensdagavond werd bekend dat een vader en dochter geen toestemming hadden gegeven voor tv-opnames voor het tv-programma '24 uur tussen leven en dood'. Het VUmc maakte excuses aan het duo.

'Gedwongen meewerken'
Een woordvoerster van de KNMG laat weten dat bij andere medische programma's wel altijd expliciet vooraf toestemming kan worden gevraagd en dat er daarom met die programma's geen problemen zijn. Ook vindt de KNMG een spoedeisende hulp geen geschikte omgeving voor een dergelijke programma. 'Patiënten hebben pijn en kunnen denken dat als ze geen toestemming verlenen, ze minder goed of snel geholpen worden. Ze kunnen zich gedwongen voelen mee te werken', aldus de woordvoerster.

Ook patiëntenkoepel NPCF liet weten de handelswijze van het ziekenhuis af te keuren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat opheldering vragen aan het VUmc.

Eyeworks, dat het tv-programma produceert, was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Meldpunt
Iedereen die in beeld komt, wordt opnieuw benaderd om toestemming te geven voor uitzending. Ook is er een meldpunt geopend voor patiënten die de spoedeisende hulp van het ziekenhuis VUmc hebben bezocht en nu vragen over de aankomende uitzendingen hebben. Dat hebben het ziekenhuis, producent Eyeworks en RTL Nederland donderdag bekendgemaakt.

Kamer kritisch
De zaak houdt vandaag ook partijen in de Tweede Kamer bezig. Het zit GroenLinks, PvdA, SP en CDA niet lekker dat de privacy van sommige patiënten hierdoor in het geding kon komen.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot stelt dat het 'echt heel slecht is' dat niet aan alle patiënten vooraf toestemming is gevraagd. Daarvoor achteraf sorry zeggen is een beetje een schaamlap, meent ze. Linda Voortman (GroenLinks) vraagt zich af of je eigenlijk wel van drukke artsen kunt vragen dat ze patiënten toestemming vragen om gefilmd te mogen worden.

De SP is geschokt dat de privacy van mensen zo makkelijk geschonden kan worden. 'Om te laten zien hoe er wordt gewerkt in een ziekenhuis, hoef je geen verborgen camera's op te hangen. Je kunt ook op andere manieren opnamen maken, maar blijkbaar gaat het belang van het ziekenhuis hier voor', aldus Renske Leijten. Khadija Arib (PvdA) vindt dat mensen zich veilig moeten kunnen voelen in het ziekenhuis en zij wil dat de camera's er verdwijnen.

Meer over