VUmc-onderzoeker krijgt belangrijke wetenschapsprijs

Onderzoeker Tom Würdinger (36) van VUmc heeft vandaag de Galenus Researchprijs 2014 gekregen. Hij wordt onderscheiden voor zijn onderzoek naar agressieve hersentumoren. Bij het VUmc Cancer Center Amsterdam wil Würdinger bloedtests ontwikkelen die voor iedere patiënt de beste behandeling van de tumor bepalen.

Redactie
VUmc-onderzoeker Tom Würdinger Beeld Vrije Universiteit Amsterdam
VUmc-onderzoeker Tom WürdingerBeeld Vrije Universiteit Amsterdam

De Galenus Researchprijs is een jaarlijkse prijs voor jonge onderzoekers op het gebied van geneesmiddelenonderzoek.

Würdinger is onder andere bekroond voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hooggradig glioom, een agressieve hersentumor. Ook heeft hij (mede) ontdekt dat tumorcellen kleine vetblaasjes uitscheiden met genetisch materiaal erin, dat informatie bevat over de aard van de tumor.

Hierdoor kunnen artsen - binnen een paar jaar - via het bloed bepalen welke behandeling een effect zal hebben en welke zeker niet.

De geboren Duitser Würdinger studeerde Biomedische Wetenschappen aan de VU en is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn werk voor het VUmc doet hij ook onderzoek aan de Harvard Medical School in Boston.

Uit het juryrapport: 'Dr. Thomas Würdinger is hét voorbeeld van een excellente wetenschapper. Hij is gedreven door de ambitie om patiënten met hersentumoren een betere behandeling en prognose te bieden. Würdinger is daarnaast een krachtige persoonlijkheid en een doorzetter.'

Meer over