VUmc heropent polikliniek voor nieuwe genderpatiënten

VU medisch centrum heeft overeenstemming bereikt met zorgverzekeraars Achmea, Multizorg, Coöperatie VGZ, CZ en Menzis over de financiering van de genderzorg voor zowel 2014 als daarna. Dat betekent dat de polikliniek voor nieuwe genderpatiënten heropent op maandag 26 mei.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo komt een einde aan de tijdelijke stop voor nieuwe patiënten met genderdysforie en transgenders, die VUmc op 18 december 2013 afkondigde. Door de sterke stijging van het aantal nieuwe genderpatiënten was bij het VUmc onvoldoende duidelijk of meerjaren financiering bespreekbaar was, terwijl patiënten meerdere jaren behandeld worden.

Zorgverzekeraars hebben laten weten dat zij -net als VUmc- vinden dat Genderzorg wettelijk verzekerde zorg is. In overleg met verzekeraars start VUmc een project om als expertisecentrum voor Genderzorg te fungeren, zodat de zorg beter gespreid en beschikbaar wordt als de vraag blijft stijgen. VUmc en de zorgverzekeraars streven er naar om op deze manier de wachtlijst voor genderpatiënten op een acceptabel niveau te houden.

Het ziekenhuis en de verzekeraars hebben op basis van inzicht in de kosten die VUmc heeft laten zien, afspraken gemaakt over de toekomstige financiering. Alle partijen zullen dit strikt monitoren.

Per 26 mei a.s. kunnen nieuwe genderpatiënten zich weer inschrijven bij de polikliniek voor genderzorg. Informatie hierover vinden zij op www.VUmc.nl/genderdysforie.

Meer over