Nieuws

Vulkaanuitbarsting op La Palma verergert: luchthaven gesloten

De luchthaven op het Canarische Eiland La Palma is gesloten vanwege de steeds heftiger wordende explosies en aswolken rond de vulkaan Cumbre Vieja.

De vulkaanuitbarsting op La Palma. Beeld REUTERS
De vulkaanuitbarsting op La Palma.Beeld REUTERS

De Spaanse autoriteiten lieten het gisteren nog aan de luchtvaartmaatschappijen zelf over om een besluit te nemen, maar heeft nu besloten dat er geen vluchten meer uitgevoerd mogen worden. “De opruimingsoperaties zijn begonnen, maar de situatie kan op elk moment veranderen,” voegde de luchthaven eraan toe.

Vanwege de explosies en grote aswolk werden vrijdag zeven vluchten geannuleerd. Omdat de vulkaan op het moment steeds actiever wordt, vaardigden de autoriteiten al een verplicht evacuatiebevel uit voor inwoners uit drie wijken van de gemeente El Paso. Zo’n 160 inwoners werden geëvacueerd. Experts spreken van een nieuwe fase in de uitbarsting.

De vulkaan Cumbre Vieja barstte zondag uit. Sindsdien zijn al honderden huizen opgeslokt door lava. Ruim 6000 bewoners en toeristen zijn geëvacueerd. Op beelden zijn metershoge zwarte en rode stromen te zien die langs de flanken van de vulkaan naar beneden komen en bomen, wegen en huizen verzwelgen.

Intussen bewegen die stromen zich langzaam richting zee, aldus lokale meteorologische diensten. Er wordt gevreesd dat er giftige gassen zullen vrijkomen als de lava in de oceaan terechtkomt. Dat komt doordat de wolken die ontstaan als het zeewater en de lava contact hebben, zuur zijn.

Meer over