VS zetten Georgië onder druk

TBILISI - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, had gisteren in Tbilisi vijf uur nodig om de Georgische president Michail Saakasjvili ertoe te bewegen zijn handtekening te zetten onder het Europese voorstel tot een bestand in de strijd met Rusland.

Officieel was Rice naar Georgische hoofdstad gekomen om de Amerikaanse solidariteit met de benarde bondgenoot te onderstrepen. Maar inofficieel was het de Amerikanen erom begonnen de angel uit het conflict te halen door enige druk op Saakasjvili uit te oefenen.

Dat nam meer tijd in beslag dan waarop van Amerikaanse zijde was gerekend. Een tevoren aangekondigde persconferentie moest drie uur worden uitgesteld.

Tijdens die ontmoeting met de media stak Saakasjvili een tirade af tegen Rusland. ''We hebben tevoren de wereld gewaarschuwd dat er een invasie op komst was. We schreeuwden: voorkom dit! Maar helaas kijken we nu het kwaad rechtstreeks in het gelaat. Dit kwaad is thans heel sterk, heel gemeen, en zeer gevaarlijk - en niet alleen voor ons.'' Achteraf nam Rice de pers apart om het effect van die woorden enigszins te dempen. ''Dit zijn uiteraard zeer emotionele tijden in Georgië.

Maar toch moeten we dit zien als een productieve dag. Ik hoop dat de vrede nu terugkeert in dit land, en dat de Georgiërs hun normale leven kunnen hervatten.

De Russische president Dmitri Medvedev liet via de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat ook hij het bestand zal ondertekenen, en dat Moskou 'nauwgezet' zijn verplichtingen zal nakomen.

Het bestand staat de Russen wel toe voorlopig hun 'vredesmacht' in Zuid-Ossetië en Abchazië te handhaven totdat internationale waarnemers toezicht gaan houden op het bestand. (HET PAROOL)

Condoleezza Rice bezocht gisteren in Tbilisi patiënten die gewond zouden zijn geraakt bij gevechten tussen Georgische en Russische troepen. Foto AP/Irakli Gedenidze Beeld
Condoleezza Rice bezocht gisteren in Tbilisi patiënten die gewond zouden zijn geraakt bij gevechten tussen Georgische en Russische troepen. Foto AP/Irakli Gedenidze
Meer over