Update

VS trekt troepen Afghanistan vervroegd terug

De Verenigde Staten beëindigen vanaf midden volgend jaar hun gevechtsmissie in Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta vannacht gezegd. De terugtocht komt een jaar eerder dan algemeen werd verwacht.

Redactie
In het regeringsvliegtuig onderweg naar Brussel beantwoordt de Amerikaanse minister Panetta (Defensie) vragen van meereizende journalisten. Beeld ap
In het regeringsvliegtuig onderweg naar Brussel beantwoordt de Amerikaanse minister Panetta (Defensie) vragen van meereizende journalisten.Beeld ap

Het is voor het eerst dat een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering hardop zegt dat Amerikaanse troepen volgend jaar al uit Afghanistan worden teruggetrokken. Panetta deed zijn uitlatingen tegenover verslaggevers die met hem in het regeringsvliegtuig meereisden naar de NAVO-top in Brussel.

Tijdpad
'Hopelijk kunnen we midden of eind 2013 de overstap maken van een gevechtstaak naar een rol waarbij we opleiden, adviseren en assisteren', aldus Panetta. Volgens de minister betreft het geen verandering in Amerika's Afghanistan-politiek, maar gaat het om een duidelijker tijdpad op de route naar Afghaanse zelfstandigheid.

In Afghanistan zijn 90.000 Amerikaanse militairen gelegerd. Al enige tijd geleden had de Amerikaanse president Obama aangekondigd dat hun aantal in september van dit jaar moet zijn teruggebracht tot 68.000. Volgens Panetta is nog niets besloten over de omvang die het Amerikaanse leger in Afghanistan in 2013 moet hebben.

Taliban
Gisteren lekte een in opdracht van de NAVO opgesteld rapport uit waaruit zou blijken dat de Taliban klaarstaan om de macht over te nemen zodra de laatste buitenlandse militairen uit Afghanistan zijn vertrokken.

Meer over