VS stoppen financiering Unesco

De Verenigde Staten zijn gestopt met de financiering van de Unesco, de cultuurorganisatie van de VN. Dat maakte een zegsvrouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

ANP / Reuters / Redactie
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki en de Palestijnse ambassadeur van Unesco Elias Sanbar. Beeld reuters
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Malki en de Palestijnse ambassadeur van Unesco Elias Sanbar.Beeld reuters

Eerder op de dag was Palestina het volwaardige lidmaatschap van de Unesco toegekend. Een Amerikaanse wet uit de jaren negentig van de vorige eeuw verbiedt de financiering van elk VN-orgaan dat Palestina als volwaardig lid erkent.

Budget
Er was geen andere mogelijkheid dan de geldstroom te stoppen, aldus de woordvoerster. In november zou Washington anders 60 miljoen dollar (43 miljoen euro) hebben overgemaakt aan de Unesco. Dat is ongeveer 22 procent van het jaarlijkse budget van de organisatie.

Al eerder staakten de Amerikanen de financiering van de Unesco. Dat gebeurde in 1984. Toen noemden de VS de anti-westerse politiek van Unesco en inefficiënte management als reden. Pas in 2003 trad de VS weer toe tot het VN-orgaan.

Meer over