VS steunen Egypte met 190 miljoen dollar

De Verenigde Staten stellen 190 miljoen dollar (146 miljoen euro) beschikbaar aan Egypte om het land te steunen met de economische hervormingen die zijn toegezegd door de Egyptische president Mohamed Morsi. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag bekend tijdens een bezoek aan het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry op bezoek bij de Egyptische president Morsi Beeld ANP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry op bezoek bij de Egyptische president MorsiBeeld ANP

Volgens Kerry volgt de steun op de verzekering van Morsi dat hij het hervormingsprogramma dat is opgelegd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal voltooien. Egypte kreeg in november vorig jaar een voorlopige lening van het IMF van 4,8 miljard dollar om het land te helpen de economie uit het slop te trekken. De definitieve onderhandelingen zijn echter op verzoek van Egypte stilgelegd vanwege de politieke onrust in het land.

'Het is essentieel en van urgent belang dat de Egyptische economie sterker wordt en op eigen benen gaat staan', benadrukt Kerry. De economie is sinds de val van president Hosni Mubarak 2 jaar geleden in zwaar weer beland omdat buitenlandse investeerders en toeristen wegblijven. Egypte kreeg na de val van Mubarak in totaal 1 miljard dollar aan steun toegezegd door de Amerikaanse president Barack Obama.

Tijdens het bezoek van Kerry lieten tegenstanders van de Egyptische president Morsi van zich horen. Zij zijn boos op de Amerikaan, omdat ze vinden dat hij een regering steunt die in hun ogen ondemocratisch is. Kerry riep regering en oppositie op tot een dialoog.

In Egypte was het dit weekend onder meer onrustig in Port Said en Caïro. In Port Said gingen betogers de straat op omdat iemand die vastzat voor voetbalgeweld werd overgeplaatst. Bijna 200 mensen raakten gewond. In Caïro gingen honderden voetbalfans de straat op om te protesteren tegen de dood van een man bij rellen in Mansura. Volgens de betogers had de politie daar schuld aan.

Toen Kerry in hoofdstad Caïro op het vliegtuig wilde stappen, hielden honderden voetbalfans zijn auto tegen. Volgens veiligheidsfunctionarissen ageerden zij niet tegen het bezoek van de Amerikaan. Kerry reed met zijn gevolg om en kon met vertraging het vliegtuig naar Saudie-Arabië pakken.

Meer over